Treinen en metro's rijden niet
Foto: ep
BRUSSEL - Het treinverkeer in ons land is volledig stilgevallen. Dat is het gevolg van de algemene 24-urenstaking waartoe de socialistische vakbond ABVV heeft opgeroepen. De christelijke vakbond bij het spoor, ACV-Transcom, sloot zich bij de actie aan. Ook bij De Post wordt gestaakt.
,,Sinds 22 uur is het treinverkeer aan het stilvallen. De treinen die nog onderweg zijn, begeven zich naar het eerstvolgende grote station en houden er halt", zegt NMBS-woordvoerster Leen Uyterhoeven gisteravond. De woordvoerster vermoedt dat er vandaag vrijwel geen treinen zullen rijden.

De spoormaatschappij verwacht geen enkele verbetering tot het einde van de staking. De Eurostar- en Thalys-treinen rijden vandaag evenmin.

BTTB betreurt staking

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) betreurt dat het ABVV, dat tot de 24-urenstaking opriep, in de sector openbaar vervoer niet gekozen heeft voor klantvriendelijke acties. De BTTB verwijst nadrukkelijk naar de minimumdienst als alternatief.

Bij dergelijke minimumdienst rijdt tijdens de staking een vooraf afgesproken aantal treinen en bussen. ,,De minimumdienst werd dinsdag - tijdens een algemene staking in Frankrijk - voor het eerst en met succes aangeboden aan de trein-, metro- en busgebruikers in de Parijse regio, conform afspraken met de overheid'', zegt de BTTB.

BTTB vraagt zich af waarom de overheid geen gelijkaardige afspraken maakt met de openbaarvervoerbedrijven en met de vakbonden. Ook een betaalstaking (vervoer tegen nultarief) is voor BTTB een alternatief voor het volledig stilleggen van het openbaar vervoer.

Op het Brusselse netwerk rijdt sinds 14 uur geen enkele metro meer. Dat meldde de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. In de voormiddag reden nog een aantal metro's op de lijnen 1A en AB. Tijdens de avondspits, vanaf 16 uur, zullen er ook nauwelijks nog bussen en trams rijden. Merendeel postkantoren is open

Wie vandaag naar De Post moet, heeft grote kans dat het postkantoor geopend is. Meer dan drie vierde van de kantoren heeft de deuren geopend. Ook op meer dan de helft van de postrondes is gewerkt, maar omdat de postsorteercentra Antwerpen X en Luik X geblokkeerd zijn, is het mogelijk dat maar weinig brieven verdeeld zijn.

,,De sorteercentra zijn open en het personeel is aanwezig'', benadrukt Fred Lens, woordvoerder van De Post, ,,maar de brievenpost kan door de blokkades niet weg. In de provincies Antwerpen, Limburg, Luik en Luxemburg zal weinig brievenpost in de postkantoren geraakt zijn.'' De postbodes hebben hun ronde dus wel gedaan, maar in deze vier provincies zullen er waarschijnlijk maar weinig brieven verdeeld zijn.

Volgens de woordvoerder zou het kunnen dat morgen de krantenverdeling nog de gevolgen ondervindt van de blokkades in de sorteercentra.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig