88 dagen na 10 juni lijkt een regering nog steeds niet dichter bij te komen. Ook het enthousiasme over verkenner Herman Van Rompuy is lang niet meer zo groot als dat een week geleden was.
De aanstelling van Van Rompuy als koninklijk verkenner op 28 augustus deden voor het eerst sinds lang weer positieve geluiden weerklinken in de Wetstraat. Maar een goede week later is dat enthousiasme al flink bekoeld.

'Alle mogelijkheden zijn nu zo goed als uitgeput', luidde het donderdag bij één van de oranje-blauwe partijen.

Tripartite

Na Ecolo tastte Van Rompuy naar verluidt ook de mogelijkheid af om oranje-blauw uit te breiden met de PS, maar dat zou op een radicaal njet van de MR zijn gestoten. Ook Open VLD is overigens niet te vinden voor een klassieke tripartite.

Van Rompuy ontkent die geruchten formeel. Hij zegt dat hij op geen enkel moment bij de oranje-blauwe partijen de mogelijkheid zou hebben afgetoetst om rooms-blauw uit te breiden met de PS. Er zou ook geen contact met de PS geweest of voorzien zijn, luidt het nog.

Contacten

Donderdag zette Van Rompuy, na zijn werkzaamheden als Kamervoorzitter, zijn politieke contacten voort. Hij had onder meer een onderhoud met Open VLD-voorzitter Bart Somers, N-VA-voorzitter Bart De Wever en CDH-voorzitster Joëlle Milquet.

De verkenner liet woensdag weten dat hij verschillende inhoudelijke voorstellen wou aftoetsen bij de oranje-blauwe partijen. Daar hield hij zich donderdagnamiddag ook mee bezig. Van Rompuy hoopt hierover tegen eind deze week meer duidelijkheid te hebben.