Negen doden bij brand in rusthuis
Foto: Sarah Van den Elsken
Bij een zware uitslaande brand in een rusthuis in het Oost-Vlaamse Melle zijn negen bewoners om het leven gekomen. Ze stierven allemaal door verstikking. Het gaat om acht vrouwen en één man. Een geïmplodeerde televisie is de oorzaak van de brand.

Drie bejaarden verkeren nog in levensgevaar, de toestand van twee van hen zou intussen wel licht verbeterd zijn. Van de negen doden overleed één persoon op weg naar het ziekenhuis. Er moesten ook twee ambulanciers en twee brandweermensen in het ziekenhuis worden opgenomen met CO-intoxicatie.

Dertig gewonden werden naar verschillende ziekenhuizen in het Gentse gebracht. Vijftig andere bewoners werden naar een ander rusthuis of naar familie overgebracht. Er raakten ook drie hulpverleners gewond. De bejaarden werden aanvankelijk opgevangen in de sporthal van Melle.

Geïmplodeerde tv

De brand in het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest, aan de Kloosterstraat, brak uit omstreeks 20 uur. De brandweer kwam zeer snel ter plaatse, maar toen sloegen de vlammen al uit de ramen.

Het rusthuis is een moderne instelling waar een 92 bejaarden verblijven. Een deel is zwaar hulpbehoevend en er verblijven ook dementerende bejaarden.

De brand ontstond op de tweede verdieping van het rusthuis, vermoedelijk door een geïmpodeerde tv. Een matras vloog in brand en er ontstond een hevige rookontwikkeling. Omdat de deur van de kamer openstond, verspreidde de rook zich snel in de gangen. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van de branddeskundige. De bewoner van de kamer waar de brand ontstond, is niet overleden.

Rampenplan

De hulpdiensten probeerden met man en macht de bejaarden uit het rusthuis te evacuëren. Ook buurtbewoners hielpen bij de evacuatie.

De brandweer van Gent en Melle kregen hulp van andere korpsen uit de omgeving. Toen de impact van de brand duidelijk werd, kondigde gouverneur André Denys het rampenplan af.

'Het gaat om het zwaarste ongeval in de voorbije tien jaar in Oost-Vlaanderen, sinds de zware kettingbotsing op de E17. Iedereen is sterk aangeslagen en met het crisiscomité zullen we de situatie verder evalueren. We leven mee met de slachtoffers en de familieleden', zegt gouverneur André Denys.

Noodnummer en rouwregister

De gemeente Melle opende vanmorgen een rouwregister in het gemeentehuis.Familie kan met vragen terecht op het speciale noodnummer van de lokale politie: 09/210 59 90.

Medeleven

Eerste Minister Herman Van Rompuy stuurde een rouwtelegram naar de directie van het rusthuis in Melle. Hij wil op die manier hulde brengen aan iedereen die hulp bood.

Ook de Vlaamse Regering betuigen hun medeleven. Deze middag ondertekenen minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen het rouwregister.