Sebastien Godefroid draagt Belgische vlag tijdens openingsceremonie
PEKING - Zeiler Sebastien Godefroid heeft de eer om vrijdag de Belgische vlag te dragen op de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking. Dat maakte Philippe Rogge, chef de mission van het Belgian Olympic Team, bekend op een persconferentie in het olympisch dorp. Godefroid volgt tafeltennisser Jean-Michel Saive op, die de vlag droeg in Athene.
De 37-jarige Godefroid is aan zijn vierde Spelen toe. In Atlanta 1996 behaalde hij zilver, en in Sydney 2000 en Athene 2004 werd hij zevende, telkens in de Finn-klasse. In Peking deelt hij in de Tornado-klasse de boot met Carolijn Brouwer.

'Het was een moeilijke keuze', vertelde Rogge. 'Want in onze delegatie hebben we meerdere atleten met wie we als vlaggendrager een mooie boodschap zouden uitdragen. Uiteindelijk is de beslissing genomen op basis van de prestaties. Sebbe was een klein beetje verrast dat de keuze op hem gevallen was, en was heel uitgelaten en tevreden.' 'Het zijn z'n vierde Spelen, maar hij heeft nog nooit de openingsceremonie meegemaakt. Nu starten zijn wedstrijden in de Tornado iets later dan vroeger in de Finn, dus nu kan hij eindelijk eens aanwezig zijn. Hij kijkt er heel erg naar uit. Ik heb hem deze week nog gezien. Hij blijft er nuchter bij, maar je kon toch zien dat hij een gevoel van fierheid had.'

'Eens het beslist was, heb ik nog drie andere atleten opgebeld die we voor ogen hadden als mogelijke vlaggendrager', ging Rogge verder. 'Ik heb Kim Gevaert gebeld, die reageerde dat ze toch niet op de openingsceremonie had kunnen aanwezig zijn. Ze voegde eraan toe dat Sebbe de juiste keuze was.' 'Ilse Heylen was verbaasd toen ik haar belde, omdat haar competitie al op zondag valt en ze dus ook niet kon aanwezig zijn. In haar voorbereiding is de openingsceremonie wel het laatste van haar zorgen, maar ze apprecieerde toch dat ik haar belde. Ik heb ook naar Jean-Michel Saive gebeld. Hij was natuurlijk ontgoocheld, maar hij aanvaardde de beslissing. En hij zei direct dat het voor hem een motivatie was om door te gaan tot Londen 2012', aldus Rogge.

Sebastien Godefroid is momenteel nog in Yantai, waar de zeilregatta's gehouden worden, en landt vrijdagmorgen om 10u15 in Peking.