LONDEN - De Joegoslavische president Milosevic overweegt twee Britten en twee Canadezen die dinsdag gevangen werden genomen, te gebruiken als wisselgeld. Hij zou ze willen ruilen tegen Serviërs die verdacht worden van oorlogsmisdaden en vastzitten in het cellencomplex van de Verenigde Naties in Den Haag, aldus The Sunday Times.
Het viertal werd aangehouden op verdenking van spionage in Montenegro, dat samen met Servië Joegoslavië vormt. De twee Britten zijn politie-instructeurs van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Kosovo. De Canadese arrestanten werken bij een bouwonderneming in de Servische provincie. De vier waren gezamenlijk op pad in Montenegro. Ze hadden geen officiële toestemming om daar te komen.

Vorige maand werden vier Nederlanders opgepakt in het grensgebied tussen Montenegro en Servië. Zij waren volgens Belgrado van plan president Milosevic te kidnappen of te vermoorden. De Nederlandse autoriteiten hebben nog niet met het viertal kunnen spreken. Bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is niets bekend over een eventuele ruil. Een woordvoerder sprak zondag van een',wild idee'. Hij zei dat het ministerie niet is benaderd door Belgrado en dat het sowieso moeilijk is om contact te leggen. The Sunday Times heeft met diplomaten gesproken, die het idee over een gevangenenruil belachelijk noemen. Wel bevestigen andere bronnen dat het voorstel aan Milosevic zou zijn gedaan door 'landen die Joegoslavië trouw zijn'. Doorgaans worden daarmee Rusland, Wit-Rusland en China bedoeld. Volgens dezelfde bronnen komen de Britten en Canadezen in het beste geval pas vrij na de presidentsverkiezingen, die op 24 september in Joegoslavië worden gehouden. Door een wijziging van de Joegoslavische grondwet kan Milosevic dan direct door het volk worden gekozen en nog jaren aanblijven

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig