HIROSHIMA - Circa 50.000 mensen hebben vandaag in de Japanse stad Hiroshima de verwoesting van de stad door een atoombom precies 55 jaar geleden herdacht. Er was een minuut stilte op het tijdstip dat de bom in 1945 viel, 08.15 uur.
Het aantal slachtoffers, inclusief diegenen die na de oorlog aan de gevolgen van straling zijn overleden, staat op 217.137 doden. Het afgelopen jaar overleden nog meer dan vijfduizend mensen aan de gevolgen van de atoombom. Op 6 augustus 1945 kwamen naar schatting 140.000 mensen om het leven.

De burgemeester van Hiroshima, Tadatoshi Akiba, eiste in zijn rede in het Vredespark de afschaffing van alle nucleaire wapens. Hij betreurde dat de vorige eeuw deze wapens niet had afgeschaft, maar zijn stad zal zich ervoor inzetten dat dit deze eeuw wel gebeurt.

Op 9 augustus 1945 vernietigden de Amerikaanse strijdkrachten Nagasaki met een atoombom. Daarbij vielen 70.000 doden. Zes dagen later kapituleerde Japan onvoorwaardelijk en was de Tweede Wereldoorlog ook in het Verre Oosten voorbij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig