NAIROBI 6/8 (DPA) = De Congolese president Laurent Kabila heeft zijn deelname aan een bijeenkomst van veertien staatsleiders van de Zuid-Afrikaanse ontwikkelingsgemeenschap SADC afgezegd. Dit heeft de Britse radiozender BBC vandaag gemeld op gezag van een minister van Kabila.
Op de bijeenkomst in de Namibische hoofdstad Windhoek zouden oplossingen voor het gehavende vredesproces in het Midden-Afrikaanse land besproken worden. Kabila zei dat hij er niet kon aan deelnemen omdat de burgeroorlog hem te zeer in beslag nam.

De voorbije weken hebben oplaaiende gevechten tussen regeringssoldaten en rebellen in het noorden en het noordoosten van Congo de hoop op een redding van het twee jaar geleden in Lusaka (Zambia) gesloten vredesakkoord definitief teniet gedaan. Tienduizenden mensen zijn voor de gevechten tussen de troepen van Kabila en de door Oeganda en Rwanda gesteunde rebellen naar buurlanden gevlucht.

Voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties drong Kabila vorige week op een terugtrekking van de Rwandese en Oegandese troepen uit zijn land aan. Kabila's leger wordt door Zimbabwe, Angola en Namibië gesteund

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig