Spanje ook boven op Londens gras
Foto: reuters
Rafael Nadal heeft de hegemonie van Roger Federer gebroken. Een week nadat zijn Spanje de Europese voetbaltitel had veroverd op een grasveld in Wenen, veroverde de man uit Mallorca na een nu al legendarische match zijn eerste titel op het gazon van Wimbledon.
Het was het derde jaar op rij dat het nummer één en twee van de wereld de finale betwistten op Wimbledon, en het werd zonder twijfel het meest memorabele duel. Roger Federer, al 65 wedstrijden ongeslagen op gras, moest in vijf sets en in de langste finale ooit in Londen het hoofd buigen voor zijn grootste rivaal. Geen absoluut record van zes Wimbledon-titels op rij voor de Zwitser, wel de zeldzame dubbel Roland Garros-Wimbledon voor Nadal, niet meer gezien sinds Björn Borg in 1980.

2-0-setstand

Nadat de regen de finale drie kwartier had uitgesteld, schoten beide spelers meteen uit de startblokken. Nadal won een eerste knappe rally en de toon was gezet. Bij 1-1 ging de Spanjaard meteen door de opslag van Federer en hoewel de Zwitser in al zijn daaropvolgende opslagspelletjes weinig moeite kende en Nadal steeds harder moest knokken, hield het nummer twee de voorsprong vast tot 6-4-setwinst.

In de tweede set was het Federer die zijn steeds betere spel omzette in een vroege break, maar toen bij 4-1 de set gespeeld leek, vocht Nadal zich opnieuw langszij, waarna een gefrustreerde Federer plots alle antwoorden kwijt was en ook de tweede set met 6-4 uit handen moest geven.

Tiebreak

In de derde set was het even schrikken toen Nadal bij 1-1 een misstap maakte en zijn al ingepakte knie bezeerde, maar de Spanjaard kon verder spelen en bij 3-3 veroverde de man met de piratenbroek drie breakpunten. Federer vocht echter de 0-40-achterstand weg en stond 5-4 voor toen de regen de finale voor het eerst verstoorde.

De pauze deed Federer deugd, want nadat Nadal het nog tot een tiebreak had gebracht, kon de Zwitser op zijn uitstekende service rekenen om de derde set naar zich toe te trekken.

Matchpunten

De vierde set ging mooi gelijk op tot Nadal bij 5-4 en 0-30 in zijn voordeel dicht bij een eerste matchpunt was. Maar de ervaren Federer won met vaste hand vier punten op rij. En ook in de nieuwe tiebreak die even later volgde, bleek het nummer één over stalen zenuwen te beschikken: Nadal kwam 5-2 voor, maar Federer won opnieuw vier punten op rij tegen een nerveuze opponent en dwong een setpunt af. De spanning was niet te houden: Nadal werkte het setpunt weg, veroverde een matchpunt, zag Federer weer langszij komen, had nog een matchpunt, verloor ook dat en moest toen toch de set met 10-8 in de tiebreak aan de titelverdediger laten. Het uitzinnige publiek en een opgeluchte Federer bliezen het dak in constructie bijna van de arena.

Laatste regenpauze

Bij 2-2 in de beslissende set liet de regen voor een allerlaatste keer Centre Court ontruimen – volgend jaar is het uitschuifbare dak af. Na een half uurtje pauze bleven de spelers deze razend spannende nek-aan-nekrace opluisteren met fantastisch tennis. Bij 5-5 miste Nadal twee breakpunten, maar bij 7-7 kon de Spanjaard wel toeslaan. En deze keer geen trillende arm: bij de vierde matchbal voor het nummer twee sloeg Federer de bal in het net en ging een geëmotioneerde Nadal op het heilige gras liggen. Na 4 uur en 48 minuten kon de nieuwe graskoning na zijn familie in de tribunes ook de Wimbledon-trofee omarmen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig