WERCHTER - 'Als ik de reacties van de mensen zie, kan ik enkel maar besluiten dat dit een ongelooflijk goede editie van Rock Werchter geweest is. Er waren vele goede concerten en organisatorisch is alles op wieltjes gelopen'. Dat zegt Nele Bigaré, woordvoerster van Rock Werchter. De concerten waarop ze de beste reacties gehoord heeft waren van R.E.M., Air Traffic, The Verve, Jay-Z; Sigur Ros... Zelf genoot ze nogal van Grinderman (met Nick Cave).
Ook burgemeester Dirk Claes van Rotselaar is zeer tevreden over het verloop. 'Het festival is zonder noemenswaardige problemen verlopen en organisatorisch loopt het steeds beter. Ik ben ook blij omwille van de vele initiatieven op ecologisch vlak, en die renderen. Zo lagen er op de festivalweide bijna geen bekertjes op de grond en afgelopen nacht waren de straten van Werchter al om 5 uur opgekuist', aldus Claes, die ook genoot van de muziek. Zijn favoriete concerten waren Moby, R.E.M. en Lenny Kravitz.

Openbaar vervoer

Claes wijst ook op het feit dat de inspanningen om het openbaar vervoer te promoten, renderen. 'Voor het eerst hebben we onze parkeerplaatsen niet volgekregen'. De cijfers van De Lijn geven aan waarom. De bussen van De Lijn zullen dit festival naar schatting 122.200 reizigers vervoerd hebben tussen het station van Leuven en Werchter (heen en terug). Dat is meer dan het record van 118.000 dat vorig jaar gehaald werd.

Internationaal publiek

Een opmerkelijk vaststelling volgens Claes is dat het festivalpubliek van Werchter steeds internationaler wordt. 'Van de 80.000 aanwezigen zijn er gemiddeld zo’n 55.000 afkomstig uit ons land en 10.000 uit Nederland. Daarnaast zijn er nog 10.000 Engelssprekenden uit Engeland, Ierland, Amerika, Australië.... De rest zijn Franstaligen, Duitsers, Luxemburgers... Er waren dit jaar festivalgangers uit 65 verschillende landen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig