RUSUTSU - Leiders van de groep van acht belangrijkste industrielanden (G8) zijn in Japan bijeengekomen voor hun jaarlijkse topontmoeting. Ook zijn er enkele Afrikaanse leiders aanwezig, evenals een vertegenwoordiging van China.
De top vindt vanaf maandag plaats in het vakantieoord Toyako in het noorden van Japan. De Japanse organisatoren hebben zo’n twintigduizend man oproerpolitie en beveiligingsmensen ingezet. Journalisten zijn ondergebracht in Rusutsu, dertig kilometer verderop. Demonstreren is alleen toegestaan in de omliggende dorpjes of in het ver weg gelegen Sapporo.

Hoewel er heel wat op de agenda staat is het de vraag of er ook knopen zullen worden doorgehakt, met name omdat George Bush’ tijd als president van de Verenigde Staten er bijna op zit. Ook de leiders van Frankrijk, Japan en Groot-Brittannië hebben hun eigen binnenlandse problemen.

Financiële kwesties en milieuproblematiek staan in Toyako hoog op de agenda. In verband met de wereldwijd stijgende olieprijzen wordt verwacht dat de G8 landen die rijk zijn aan olie zal oproepen meer olie te leveren. Of aan zo’n oproep gehoor zal worden gegeven is overigens de vraag, want geen van de Opec-landen behoort tot de G8. Vermoedelijk zullen de G8-leiders ook spreken over energiebesparingen.

De Duitse bondskanselier Merkel sprak zondag over de situatie in Zimbabwe. Naar aanleiding van de verkiezingschaos in dat land heeft de Europese Unie de tegoeden van president Mugabe en zijn medewerkers bevroren en een reisverbod ingesteld. 'Ik hoop dat wij kunnen rekenen op de steun van onze Afrikaanse collega’s', zei Merkel.

De Verenigde Staten zinnen inmiddels ook op internationale sancties tegen Mugabe. De Amerikanen hebben een VN-resolutie voorgesteld die de het Europese initiatief wereldwijd zou moeten bekrachtigen.

Ook de kwestie Iran zal worden besproken. De VS wil dat het land stopt met het verrijken van uranium.

Paus Benedictus XVI heeft de G8 opgeroepen zich vooral in te zetten voor het lot van de armen in de wereld.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig