FLORENNES - Zowat 115.000 mensen - 35.000 zaterdag en 80.000 zondag - hebben dit weekend de Defensiedagen bijgewoond. Op de Defensiedagen stellen de militairen zich op de luchtmachtbasis van Florennes voor aan het grote publiek.
Zaterdag werd het evenement wat verstoord door de regen, maar zondag toonden de weergoden zich gunstiger gestemd, waardoor tienduizenden bezoekers de weg vonden naar de basis van Entre-Sambre-et-Meuse.

Rond 17 uur, toen de luchtdemonstraties op zijn einde liepen, kwamen nog volle autobussen met mensen aan op de basis Jean Offenberg in Florennes, aldus een woordvoerder van het leger aan Belga. Er werd geen enkel incident gesignaleerd, voegde hij er aan toe.

Zich baserend op informatie van de federale politie, becijferde hij dat zondag 80.000 mensen afzakten naar Florennes voor deze zevende editie van de Defensiedagen. De commandant van de basis van Florennes, kolonel Alain Renard, heeft het over 80.000 bezoekers op twee dagen.

De Defensiedagen zijn gekoppeld aan een internationale luchtmeeting met acrobatische patrouilles, met op het programma onder meer de 'Turkish Stars'.

De Defensiedagen vervangen sinds 2002 de activiteiten die het leger daarvoor verspreid organiseerde. Doel is het grote publiek de verschillende facetten van het leger te tonen. Dit jaar stond het evenement in het teken van 'operationaliteit' en het werk van de verschillende componenten van het leger, vooral bij operaties.

De Defensiedagen moeten ook mensen warm maken voor een job bij het leger. Dat zoekt, ondanks opeenvolgende herstructureringen, jaarlijks meerdere honderden mensen voor verjonging, nu bijna 1.200 manschappen op een totaal van bijna 40.000 op missie zijn in het buitenland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig