Barragan wint GP Zweden voor Ramon
Foto: Photo News
UDDEVALLA - Steve Ramon (Suzuki) is zondag tweede geworden in de MX1-klasse in de GP van Zweden, de 9e van 15 manches van het WK motorcross. De zege op het circuit van Uddevalla ging naar de Spanjaard Jonathan Barragan (KTM); de jonge Clément Desalle (Suzuki) werd knap zesde.
Ramon werd tweede in de eerste reeks en derde in de tweede. Hij komt vier puntjes dichter bij de Italiaanse WK-leider David Philippaerts (Yamaha), die derde werd in de GP.

In de eerste manche waren het de Honda-rijders Boniface en Mackenzie die de snelste start namen. Winnaar van vorige week Joshua Coppins werd ingesloten in de start en kwam in de eerste ronde nog eens ten val. Hijj kwam pas als 24ste over de streep en moest dus aan een lange achtervolging beginnen.

Vooraan zakten de Honda-rijders weg en nam Jonathan Barragan de leiding over. Suzuki-teamgenoten Ramon en De Dycker schoven mee naar voor samen met Marc de Reuver. De Dycker moest na halfweg het tempo lossen en viel terug. De Reuver werd mooi tweede en Ramon derde. Een knappe prestatie was er ook van Clement Desalle. De jonge Waal blijft verbazen en finishte in de eerste manche als vijfde, net na Philipaerts.

In de tweede manche was de kopstart voor snelstarter Max Nagl. De poulain van Stefan Everts sloeg meteen een kloof en kon niet meer worden bijgehaald. Barragan reed opnieuw een sterke wedstrijd en werd tweede. Wereldkampioen Ramon nestelde zich in derde positie en kon een opdringerige Philipaerts afhouden. Joshua Coppins kende opnieuw een moeilijke wedstrijd en werd na een inhaalrace vijfde. Hierdoor neemt Ramon in de tussenstand de tweede plaats over van Coppins.

Barragan wint zo zijn tweede GP van het seizoen voor Ramon en Philipaerts. Philippaerts leidt met 302 punten. Titelverdediger Ramon springt over de Nieuw-Zeelander Joshua Coppins (286 ptn) naar de tweede plaats en volgt op 12 punten van Philippaerts. Clément Desalle werd vijfde in de eerste reeks en negende in de tweede, en staat elfde in de WK-stand. Ken de Dycker (Suzuki) werd zevende in Uddevalla en blijft vierde in de WK-stand. Manuel Priem (Kawasaki), 12e in het WK, finishte als 18e in de GP van Zweden.

Ramon: 'Tevreden met podium'

'Ik ben tevreden met mijn podium vandaag', verklaarde Steve Ramon. 'Het is een tijdje geleden dat ik nog eens op het podium stond en ik heb een goeie zaak gedaan in het kampioenschap. Barragan was duidelijk de snelste vandaag, maar ik denk dat het er vanaf nu op aan zal komen om elke race vooraan te eindigen. De meest constante rijder wordt wereldkampioen, maar daarvoor zal het nodig zijn om zeker elke race in de top vijf te eindigen. Vanaf nu ga ik in elke wedstrijd voor de overwinning of toch minimum een podiumplaats', verzekerde Ramon.

Cairoli wint MX2

In de MX2 won de Italiaan Antonio Cairoli (Yamaha) dankzij een zege in de tweede reeks en een tweede plaats in de eerste. De Zuid-Afrikaan Tyla Rattray (KTM) werd tweede, en blijft leider in de WK-stand. De Brit Shaun Simpson (KTM) vervolledigde het podium in Zweden, Jeremy Van Hoorebeek (KTM) werd achtste, en Joël Roelants (KTM) twintigste.

De volgende WK-manche is op 20 juli in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig