BOGOTA - Een Zwitserse gezant om te bemiddelen bij de bevrijding van de gijzelaars van de Colombiaanse guerrilla heeft 500.000 dollar ontvangen van de Farc, volgens documenten die werden aangetroffen in de laptop van commandant Raul Reyes, zei de Colombiaanse minister van Defensie Juan Manuel Santos.
'Gontard zal moeten uitleggen waarom hij in de briefwisseling van Raul Reyes wordt genoemd als koerier van 500.000 dollar van de Farc die werd in beslag genomen in Costa Rica', verklaarde Santos in een interview in de zondagskrant El Tiempo.

In maart na de dood van de nummer twee van de Farc, Raul Reyes, bij een aanval van het Colombiaans leger op een guerrillakamp op Ecuadoraans grondgebied, namen de Costa Ricaanse autoriteiten op een boerderij in de buurt van San Jose 480.000 dollar in beslag, die een koppel beweerde van de guerrilla ontvangen te hebben. Volgens de Colombiaanse regering kwam de plaats waar het geld zich bevond, voor op de laptop van Reyes.

Santos wilde niet ingaan op details. 'Ik mag geen woord meer zeggen', verklaarde hij in het interview, dat woensdag werd gepubliceerd na de bevrijding van 15 Farc-gijzelaars, onder hen de Frans-Colombiaanse Ingrid Betancourt en drie Amerikanen.

De Colombiaanse regering had vorige maandag gezegd dat Franse en Zwitserse gezanten contact hadden genomen met de huidige nummer twee van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc) om de bevrijding van de gijzelaars te bekomen. Volgens de Colombiaanse pers ging het om de Fransman Noël Saez en de Zwitser Jean Pierre Gontard, die door hun regeringen waren aangeduid om toenadering te zoeken tot de guerrilla.

De Colombiaanse Defensieminister gaf vrijdag tijdens een persconferentie toe dat hij aan de basis lag van deze informatie aan de Colombiaanse pers om de valstrik geloofwaardiger te maken die het leger tegen de guerrillero’s aan het spannen was.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten hadden infiltranten binnen de FARC de bewakers van de gijzelaars overtuigd om hen aan boord van een helikopter te laten klimmen om naar een ander rebbellenkamp over te brengen, en werd de actie gesteund door een internationale commissie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig