Hushovd imponeert in de spurt
Foto: ap
De Noor Thor Hushovd heeft de tweede etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hushovd haalde het in een massasprint voor de Luxemburger Kim Kirchen en de Duitser Gerald Ciolek.
De Spanjaard Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), de ritwinnaar van zaterdag, behoudt de gele leiderstrui. Het groen is voor Kim Kirchen. Aanvaller Thomas Voeckler pakt de bolletjestrui.

Lange vlucht

De rit over 164,5 kilometer van Auray naar Saint-Brieuc werd gekleurd door de Fransen Thomas Voeckler (Bouygues Télécom) en Sylvain Chavanel (Cofidis), die al snel in de aanval trokken.

Na het eerste klimmetje van de dag ging Sylvain Chavanel alleen op pad. Bolletjestrui Voeckler sprong snel mee. Na de Mûr de Bretagne kregen de twee Fransen het gezelschap van hun landgenoten David Lelay en Christophe Moreau. De vier vluchters werkten prima samen. Met nog 50 kilometer te gaan bedroeg hun voorsprong 2'35''.

In het peloton nam Caisse d'Epargne van gele trui Valverde de leiding. Later werkten ook Francaise Des Jeux en Quick.Step hard om voorsprong van de vier koplopers te verkleinen.

Tumultueuze finale

De vier Fransen begonnen met amper 30 seconden voorsprong aan de laatste helling van de dag. Chavanel voelde het peloton komen en probeerde het nog alleen. Hij hield het vol tot op 1 kilometer van de streep. Cancellara waagde een uitval, maar werd op 500 meter bijgehaald door Pozzato. De twee werden in extremis nog voorbijgestormd door het peloton.

Hushovd kroonde zich met een machtige spurt tot winnaar. Hij klopte de Luxemburger Kim Kirchen en de Duitser Gerald Ciolek. Robert Hunter werd vierde en Erik Zabel eindigde vijfde. Onze landgenoten hadden pech: zowel Philippe Gilbert als Gert Steegmans werden opgehouden door een valpartij op twee kilometer van de streep.

Soler en Bertogliati op de sukkel

Mauricio Soler, de bergkoning van vorig jaar, kende een slechte dag. Na zijn valpartij van gisteren moest hij vandaag op 25 kilometer van Saint-Brieuc lossen uit het peloton. Hij verloor uiteindelijk meer dan zeven minuten. Ook Rubens Bertogliati kwam met achterstand binnen na een valpartij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig