ISLAMABAD - Een jaar na de bestorming van de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn bij een zware aanslag op een politiepost verschillende mensen gedood, onder hen een aantal politieagenten. Sommige bronnen gewagen van een twintigtal doden, maar dat is nog niet bevestigd.
Bij de aanslag in de onmiddellijke omgeving van de moskee raakten volgens de zender Geo TV ook meer dan 40 mensen gewond. De politie sprak van 'meer dan tien doden'. Een woordvoerder van het stadsbestuur zei dat de agenten het doelwit van de dader waren. Veiligheidstroepen grendelden de plaats van de aanslag af.

De explosie speelde zich af in het stadscentrum, ongeveer 200 meter van de Rode Moskee. Daar hadden eerder meer dan 12.000 islamisten vreedzaam tegen de bestorming van het gebedshuis betoogd. Duizenden politieagenten waren opgetrommeld om de demonstratie te begeleiden. In spreekkoren hadden de demonstranten onder andere vergelding geëist voor de op 10 juli vorig jaar door president Pervez Musharraf bevolen bestorming van het door extremistische koranstudenten bezette gebedshuis. Daarbij kwamen toen minstens 100 mensen om het leven.

Na de militaire actie tegen de islamisten in de Rode Moskee werden de veiligheidsmaatregelen in Pakistan massaal uitgebreid. Vooral in het noordwesten van het land, dat als bolwerk van de extremisten wordt beschouwd, kwamen sindsdien bij gevechten en aanslagen rond de 3.000 mensen om het leven.

Ondertussen willen de veiligheidstroepen en militante islamisten in het grensgebied met Afghanistan een voorlopige wapenstilstand afspreken. Na de interventie van lokale bemiddelaars in het conflict in het stammengebied van de Khyber zijn de aanhangers van de radicale schriftgeleerde Mangal Bagh bereid onderhandelingen op te nemen om de gevechten te beëindigen, zei een woordvoerder van de door stamhoofden gevormde groep onderhandelaars zaterdag in Peshawar.

Doel van de militaire operatie, waaraan 1.300 soldaten en leden van de grenstroepen en antiterreureenheden deelnemen, is Baghs organisatie Leger van de Islam (Lashkar-e-Islam). Diens strijders hadden de afgelopen maanden steeds meer invloed verkregen in de regio tussen de Khyber-Pas en de miljoenenstad Peshawar. De Khyber-Pas is een van de belangrijkste verbindingswegen door het Hindoekoesj-gebergte tussen Pakistan en Afghanistan en een aanvoerweg voor de buitenlandse strijdkrachten in Afghanistan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig