Erik Wijmeersch steelt de show op BK atletiek
Foto: Photo News
LUIK - Erik Wijmeersch heeft zondag op het BK atletiek in Luik zijn gram gehaald: de 38-jarige veteraan sprintte in 10.44 naar de zege op de 100 meter en veroverde daarmee zijn eerste titel sinds 2002, zijn 19e in totaal. Na zijn wedstrijd haalde Wijmeersch, die zich donderdag nog moest verantwoorden voor een gemiste dopingcontrole op de VAL-kampioenschappen, in zijn gekende stijl uit naar iedereen die hem ooit een strobreed in de weg legde.
'Ik draag deze zege op aan mijn favoriete minister van Sport (Bert Anciaux, nvdr)", vertelde hij enkele minuten na zijn triomf. Wijmeersch paradeerde op dat moment al uitdagend rond met een shirt dat niets aan de verbeelding overliet: ’Catch me if you can!?’, was de boodschap die hij de wereld instuurde. ’Een bejaarde zou hier nooit mogen winnen. Dit is niet goed voor deze sport’, analyseerde de sprinter zijn race. ’Atletiek Vlaanderen investeert al jaren in de lange afstanden en nu zie je wat het resultaat is: een oude zak troeft hier zijn jonge collega’s af’.

Dat enkele toppers niet naar Luik afzakten omdat het BK niet werd gelopen op de snelle piste van het Koning-Boudewijnstadion maar in het open stadion van Naimette-Xhovemont, kon bij Wijmeersch op weinig begrip rekenen. 'De toppers laten het inderdaad afweten, maar ik ben een prof en loop dus het BK', sneerde hij.

Erik Wijmeersch maakt zich sterk dat hij in de komende drie weken de internationale limiet voor de Olympische Spelen in Peking kan lopen. 'Die 10.28 is zeker haalbaar. Hadden we vandaag in Brussel gelopen, dan was het misschien nu al gelukt. De 10.15 die het BOIC eist, is echter onmogelijk. Die tijd is alleen weggelegd voor een handvol wereldtoppers. Iemand anders die die tijd wil lopen, moet naar doping grijpen. Is het dat wat het BOIC wil? Ik geef het jullie op een briefje: als ik de internationale limiet loop, start ik een kort geding tegen het BOIC. Ze ontnemen me de kans om volgend jaar nog een laatste seizoen aan te treden als prof', aldus Wijmeersch.

Olivia Borlée pakt titel bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege bij afwezigheid van Kim Gevaert in 11.81 naar de 22-jarige Olivia Borlée, die als tweede finishte achter de Kameroense Maryiam Mani (11.75). Topfavoriete Hanna Mariën (11.82) moest genoegen nemen met het zilver, Frauke Penen (11.86) won nog brons.

Met Olivia Borlée prijkt er voor het eerst sinds 1998 nog eens een andere naam dan die van Kim Gevaert op de palmares van de 100 meter, maar tot grote vreugdetaferelen leidde dat niet bij Borlée.

'Ik ben hier natuurlijk blij mee, maar ik heb er wel een dubbel gevoel bij', vertelde ze. 'Ik vind het eerder jammer dat Kim hier niet is. Met haar erbij had ik nooit kunnen winnen, maar mijn tijd zou misschien wel beter geweest zijn. Mijn chrono van vandaag is niet echt schitterend, maar dat had ik op deze piste ook niet verwacht'. Mariën ontgoocheld

Ook op de 200 meter beet Hanna Mariën in het zand. De titel daar ging in 23.47 naar Elodie Ouedraogo, voor Mariën (23.53) en Laetitia Libert (24.40). Een mateloos ontgoochelde Mariën reageerde kort: 'Het mag niet zijn zeker?' .Op de 200 meter was het van 2003 geleden dat er nog eens een andere naam dan die van Gevaert bovenaan de lijst stond. Elodie Ouedraogo werd meteen na de finish telefonisch gefeliciteerd door Kim Gevaert.

Gevaert was overigens lang niet de enige topper die zich afmeldde voor het BK, dat voor de eerste keer in 18 jaar eens niet werd georganiseerd op de snelle piste van het Koning Boudewijnstadion, maar in het open stadion van Naimette-Xhovemont, waar de wind vrij spel heeft. Lang niet ideaal om records of limiettijden te lopen (wat ook niet gebeurde, nvdr) en dus stuurden onder meer ook de broers Borleé, Cédric Van Branteghem en Kristof Beyens hun kat.

Grote namen haken af

Op de 400 meter ontbraken door de afwezigheid van Cédric Van Branteghem en Jonathan en Kevin Borlée de kampioenen van de voorbije drie jaar. Arnaud Ghislain maakte van die gelegenheid gebruik om zijn eerste titel te pakken. Hij liep autoritair naar de zege en zette met 45.56 een persoonlijk record neer. Op de 800 meter bij de mannen vochten titelverdediger Matthias Rosseeuw en Thomas Matthys, de kampioen van 2006, een spannend duel uit. Matthys kwam als eerste uit de laatste bocht, maar werd nog voorbijgesneld door Rosseeuw, die won in 1:53.88, voor Matthys (1:54.16) en Hans Omey (1:55.11).

Op de 100 meter horden troefde Elisabeth Davin, de kampioen van 2004 en 2005, de kampioene van de voorbije twee jaar, Eline Berings, af. Davin sprintte naar de zege in 13.09, een persoonlijk record. Belgisch recordhoudster Berings keert met zilver naar huis. Zij klokte af in 13.30. Bij de mannen verdedigde Adrien Deghelt zijn titel op de 110 meter horden met succes. Hij won in 13.79 voor Damien Broothaerts (13.82) en Sven Pieters (14.28).

Hellebaut zonder tegenstand

Europees hoogspringkampioene Tia Hellebaut vindt op het BK geen tegenstanders waarmee ze zich kan meten en koos daarom net als de voorbije twee jaar, met succes, voor het verspringen. Ze haalde de overwinning binnen met een sprong van 6m22. 'Het verspringen is ook ideaal om mijn aanloop- en afstootcoördinatie nog eens te oefenen tegen hoge snelheid', vertelde Hellebaut. 'Ik keer met een goed gevoel terug naar huis en dat is het belangrijkste. Ik heb tijdens het springen nergens meer last van en dat is een zeer leuke vaststelling.'

De titel bij de mannen ging de titel met een sprong van 7m74, net als in 2006, naar Michael Velter.

In het polsstokspringen slaagde Kevin Rans er opnieuw niet in de olympische limiet (5m70) een tweede keer te springen. Rans won wel goud, maar moest zich tevreden stellen met een sprong over 5m25.

Veerle Dejaeghere won enkele dagen na de 3000 meter steeple ook de 1500 meter (in 4:31.89). Het is al haar 9e titel op die afstand. Dejaeghere loopt in Peking de 3000 meter steeple.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig