JOHANNESBURG - Een gesmokkelde video biedt nieuwe bewijzen voor openlijk bedrog bij de presidentsverkiezingen in Zimbabwe. De filmbeelden tonen hoe gevangenisbewakers bij het invullen van stembrieven door aanhangers van president Robert Mugabe agressief onder druk worden gezet en gecontroleerd.
Een van de cipiers had de zaterdag bekendgemaakte opnames in opdracht van de Britse krant The Guardian met een verborgen camera gedraaid.

Op de beelden is onder andere te zien hoe de suppoosten van de bewakers toezicht houden op het afgeven van de stemmen om zeker te zijn dat de mannen op hun stembrief Mugabe hebben aangekruist en niet de naam van oppositieleider Morgan Tsvangirai.

Kort voor de tweede stembusgang had Tsvangirai wegens het geweld tegen de aanhangers van zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zijn kandidatuur ingetrokken. Zijn naam was echter op de kiesbrieven blijven staan.

De bewaker, die de film met gevaar voor zijn eigen leven heeft gedraaid en als vluchteling naar het buitenland had gesmokkeld, zei aan The Guardian over de intimidatiepogingen: 'Ik heb nog nooit zoveel geweld gezien. Hoe kan een regering die zich democratisch noemt haar volk doden, kapotmaken en folteren?'

Hij had zelf beslist om de videobeelden te maken, nadat zijn oom als aanhanger van de oppositie was omgebracht.

De beelden tonen ook hoe kiezers onder bedreiging ertoe gedwongen worden zichzelf als analfabeten voor te doen en de invulling van hun kiesbrief aan regeringsvertegenwoordigers overlaten.

Groot-Brittannië: harde actie tegen Mugabe

Groot-Brittannië roept ondertussen op tot harde actie tegen Robert Mugabe. De Britse minister van buitenlandse zaken, David Miliband, spoort Zuid-Afrika en de rest van de internationale gemeenschap aan zich achter een resolutie te scharen die de Verenigde Staten in stemming willen brengen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De VS wil dat dat de financiële tegoeden van Mugabe en elf van zijn medewerkers worden bevroren en dat hun een reisverbod wordt opgelegd.

Volgens Miliband raakt zo’n gerichte actie alleen de directe omgeving van Mugabe, die er daardoor misschien toe kan worden bewogen zijn macht op te geven. De Britse minister deed zijn uitspraken zondag in Johannesburg, waar hij een kerk bezocht waar de afgelopen jaren duizenden Zimbabwaanse vluchtelingen zijn opgevangen.

Volgens de Zuid-Afrikaanse regering ondermijnt de ontwerpresolutie de bemiddelingspogingen van Thabo Mbeki. De Zuid-Afrikaanse president probeert een gesprek tussen Mugabe en de Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai op gang te krijgen.

Mbeki bracht zaterdag een onverwacht bezoek aan Zimbabwe. Hij had een ontmoeting met Mugabe en met Arthur Mutambara, leider van een splintergroep binnen de partij van Tsvangirai. Dat Mbeki niet met Tsvangirai sprak duidt mogelijk op onenigheid binnen diens partij, de Beweging voor Democratische Verandering.

Tsvangirai beschuldigt Mbeki ervan de kant van Mugabe te kiezen en heeft om een andere bemiddelaar gevraagd, die met Mbeki zou moeten samenwerken. Miliband steunt Tsvangirais oproep. De bemiddelaar zou aangesteld moeten worden door de Afrikaanse Unie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig