ARONA - De Fransman Johan Le Bon, vrijdag al derde in de tijdrit en eerder dit seizoen winnaar van de Alpenklassieker, is zondag in het Italiaanse Arona Europese kampioen wielrennen bij de junioren geworden. Na een late uitval hield hij enkele seconden over op de eerste achtervolgers. Daarvan toonde de Brit Luke Rowe zich de snelste, goed voor zilver. De Pool Piotr Gawronski pakte het brons.
Met onder meer Tosh Van der Sande, Thomas Op de Beeck en Sean De Bie brachten de Belgen enkele jongens aan de start die zich dit seizoen al op internationaal niveau hadden onderscheiden. In het Italiaanse Arona konden ze echter geen rol van betekenis spelen.

De Waalse kampioen Arnaud Maquet tekende wel voor de eerste ontsnapping van betekenis. Samen met de Fransman Brochard ging hij iets voor half koers in de aanval. De twee hielden het bijna dertig kilometer vol, ondanks enkele reacties met daarbij ook één keer Sean De Bie.

Na de hergroepering verdwenen de Belgen definitief uit beeld in de spits van de wedstrijd. Brochard bleef de meest actieve renner en was er nog steeds bij toen op vijftien kilometer van de finish een kopgroep van negen ontstond. Op twee kilometer van de meet ontsnapten Le Bon en de Pool Owisan, maar die kon het tempo van de Fransman niet aan. Zo reed Le Bon net als zijn landgenoot Gautier bij de beloften solo naar de Europese titel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig