Een Turkse rechtbank heeft zondag twee generaals met rust in voorlopige hechtenis geplaatst, in het kader van een onderzoek naar vermoedelijke plannen om de regering omver te gooien. Dat heeft het persbureau Anatolie bericht.
Volgens de Turkse media worden de viersterrengeneraals Hursit Tolon en Sener Eruygur ervan beschuldigd 'een gewapende bende te hebben gevormd en geleid'.

De twee werden dinsdag opgepakt, dezelfde dag als negentien andere personen die verdacht worden van banden met wat de autoriteiten omschrijven als 'de terreurorganisatie Ergenekon'. De arrestaties gebeurden tijdens een politieoperatie in vijf steden.

De doelstelling van de groepering zou geweest zijn om de regering van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van de macht te verdrijven. Laïcistische milieus verdenken er de AKP van Turkije te willen islamiseren. Het Turkse leger geldt als bewaker van het secularisme.

Volgens de Turkse media heeft de politie bij de operatie van dinsdag documenten in beslag genomen die wijzen op een geheim plan waarin een militaire staatsgreep werd voorbereid. De advocaten van de twee ex-generaals ontkennen de beschuldigingen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig