Ruzie om geld brengt toekomst Top Gear in gevaar
Richard ‘brain damage' Hammond bij een Bugatti Veyron. rr
Sinds kort kan ook de autofreak in dit land, op Canvas, genieten van het meest omstreden, meest besproken en meest populaire tv-programma dat ooit aan de auto werd gewijd: Top Gear van de BBC. Maar ondanks het succes is er achter de schermen onenigheid gerezen, melden verschillende Britse kranten. Zozeer zelfs dat de toekomst van de show in gevaar dreigt te komen.
Sinds de BBC in 1995 de eerste aflevering van Top Gear uitzond, is het programma uitgegroeid tot een absolute topper, met wekelijks meer dan 8 miljoen kijkers en met talrijke 'spin offs' zoals een tijdschrift en een road show.

België is een van de tot dusver 28 landen, van Denemarken tot de Oekraïne, waar Top Gear een kijkerspubliek van zo'n 200 miljoen mensen trekt en in de VS en Australië gaan ze de format nu ook zelf produceren.

En dat allemaal ondanks, of juist dankzij, omstreden stunts als het achter het stuur nuttigen van gin tonics of het naar de Noordpool rijden in een benzineslorpende terreinwagen.

Tot woede van Greenpeace, maar daar trekken de makers zich weinig van aan. Politiek incorrrecte standpunten zoals een diepe afkeer van milieubeschermers en regelgeving om de snelheid van auto's te beperken of een tol te heffen voor wie Londen binnenrijdt, vormen kennelijk de kracht van het programma.

Samen met de populariteit van de drie presentatoren, superster Jeremy Clarkson, de kleine, in 2006 tijdens een stunt aan de dood ontsnapte Richard Hammond, de onhandig ogende James May, en tenslotte testpiloot Stig.

Die laatste zwijgt, zoals de kijkers hem kennen. Maar May en Hammond hebben duidelijk gemaakt dat ze zich onderbetaald voelen en daar niet langer mee akkoord gaan.

Jeremy Clarkson ontvangt namelijk 1 miljoen pond (dus meer dan een miljoen euro) per jaar. En zijn boeken, dvd's en krantencolumns brachten hem in 2007 nog bijna het dubbele op.

Dat allemaal tot onvrede van zijn kompanen, die 15.000 pond per aflevering krijgen. Dat verschil vinden ze te groot, zeker nu Hammond door zijn crash nog populairder is geworden en May zich ook als co-presentator van een wijnprogramma heeft bewezen.

Fans hoeven zich niet onmiddellijk zorgen te maken, want de volgende reeks is al ingeblikt. Maar het duo heeft wel geweigerd om een nieuw contract te tekenen. De BBC vindt dat ze toch minder waard zijn dan Clarkson en de onderhandelingen zitten momenteel muurvast. Met als gevolg dat de plannen voor volgende shows in de ijskast zijn gezet.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig