Het leger heeft zopas een veertigtal voertuigen van het type LUV ('Light Utility Vehicles') aangekocht. De voertuigen zijn vooral bestemd voor de paracommando-eenheden. Dat werd zondag vernomen uit eensluidende bronnen.
Het ministerie van Defensie heeft op 12 februari van dit jaar 38 LUV's en achttien aanhangwagens besteld bij het bedrijf JCB Belgium. De totale kostprijs bedraagt 1,599 miljoen euro, meldt een woordvoerder aan Belga.

LUV's zijn kleine terreinwagens met vier wielen die zwaar materieel van de paracommandobataljons moeten vervoeren, zoals hun mortieren van 120 mm en hun obussen.

Omdat de voertuigen vrij klein zijn, zullen ze in de toekomst vervoerd kunnen worden aan boord van de transporthelikopters van het type NH90. Er zijn acht exemplaren van dat type aangekocht, met twee andere in optie. De helikopters worden gebouwd in Groot-Brittannië.

De LUV's moeten de kleine gemotoriseerde driewielers van het type AS-24 vervangen die tussen 1964 en 1998 gebruikt werden door de para's. De paracommando's vroegen al jaren naar nieuwe voertuigen, vooral omdat het gewicht van hun uitrusting steeds toeneemt.

Alle bestelde voertuigen zullen tegen het einde van het jaar geleverd worden. De LUV's zijn in de eerste plaats bestemd voor de paracommando's, maar zouden ook door andere eenheden gebruikt kunnen worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig