Marie-Claire Houard, de ambtenaar uit Luik die vorig jaar een petitie en betoging voor de eenheid van België organiseerde, heeft dit weekend een nieuwe poging gelanceerd om mensen te mobiliseren via het internet. Volgens Houard is België 'met de dood bedreigd'.
Aan de betoging die Houard in november in Brussel organiseerde, namen 35.000 tot 55.000 personen deel.

Marie-Claire Houard hekelt op een nieuwe website de federalisering van België die al 30 jaar aan de gang is. Ze richt haar pijlen vooral op de politieke wereld, die in haar ogen schuldig is aan de 'particratie' (een vorm van democratie waarbij de wetgevende macht in handen is van politieke partijen, nvdr) en aan de wil om de staat te ontmantelen 'zonder democratisch mandaat'.

Houard levert ook kritiek op de media, en stelt dat er sprake is van een 'mediacratie' en van 'dagelijkse desinformatie'.

Houard behoort naar eigen zeggen tot een a-politieke groep, zonder bindingen met om het even welke partij, organisatie of groep. Het gaat om 'Belgen van alle richtingen, streken, culturen, talen en/of politieke strekkingen'.

Wie het eens is met de standpunten van Houard en haar groepering, kan zich inschrijven op de website. Zondagochtend waren er al meer dan 4.000 inschrijvingen.

Begin dit jaar werd in de pers onthuld dat Houard acht jaar terug, toen ze nog bij De Post werkte, 200.000 Belgische frank had gestolen van klanten. De vrouw kampte in die periode met problemen. Omdat de slachtoffers waren vergoed en omdat het om oude feiten ging, werd ze niet vervolgd door het parket.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig