Dehaene op 1 augustus burgemeester af
Jean-Luc Dehaene stopt op 1 augustus als burgemeester van Vilvoorde. Dat heeft hij vrijdag in een persbericht bevestigd. Volgens Dehaene zijn de voorwaarden die hij had vooropgesteld om het burgemeesterschap over te dragen verwezenlijkt. De ex-premier benadrukt dat hij nog niet op pensioen gaat. Hij blijft actief op Europees niveau en werkt aan zijn memoires.

Dehaene heeft in een brief aan provinciegouverneur Lodewijk De Witte zijn ontslag aangeboden. Zijn ontslag komt vroeger dan verwacht. De oud-premier had wel al aangekondigd dat hij niet de hele legislatuur zou uitzitten. Hij zou ten laatste op 1 januari 2009 stoppen als burgemeester van Vilvoorde.

Bij de installatie van het nieuwe schepencollege was ook afgesproken dat Dehaenes partijgenoot Marc Van Asch hem zou opvolgen als burgemeester.

Sjerp doorgeven

In een brief aan Kristel Herbosch, voorzitster van de CD&V-Vilvoorde, licht Dehaene zijn verrassende beslissing toe. Hij wijst op het werk dat het schepencollege sinds januari 2007 heeft geleverd en vindt de tijd rijp om de sjerp nu door te geven. 'Ik beschouw dat de voorwaarden om mijn ambt over te dragen naar mijn opvolger verwezenlijkt zijn', luidt het.

De ex-premier benadrukt dat zijn vervroegde afscheid als burgemeester niet betekent dat hij nu 'politiek inactief' wordt. 'Ik krijg nu meer tijd voor mijn activiteiten op Europees vlak en meer bepaald als lid van het Europees Parlement', schrijft Dehaene.

Niet op pensioen

Daarnaast zal het CD&V-kopstuk ook meer tijd krijgen om aan zijn memoires te werken. De verschijningsdatum is volgens Dehaene voorzien voor midden 2010. 'Ik ben dus duidelijk nog niet aan pensioen toe', dixit Dehaene.

Dehaene kreeg donderdag van de koning een opdracht als bemiddelaar en onderhandelaar om de weg te openen tot de aanduiding van een formateur. Tijdens die bemiddelingsopdracht wordt Dehaene als burgemeester vervangen door de eerste schepen Corinne Olbrechts.

Gedoodverfde opvolger

Marc Van Asch neemt vanaf september de taken van Dehaene over. Van Asch was van 1988 tot 2006 schepen van Vilvoorde. Van 1988 tot 1994 was hij bevoegd voor cultuur, later voor financiën.

Van Asch zetelt niet in het schepencollege dat begin dit jaar aantrad, maar kreeg de verzekering dat hij Dehaene binnen de twee jaar zou opvolgen als burgemeester.

Hij werd wel voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse. Van Asch is advocaat.