Tijdens een toespraak voor het diplomatieke corps in het Egmontpaleis was premier Yves Leterme zeer discreet over de vertroebelde relaties tussen België en Congo. Hij benadrukte nogmaals dat de regering de geprivilegieerde relaties met het Centraal-Afrikaanse land wil herstellen.
'De regering houdt eraan de geprivilegieerde en prioritaire relaties te herstellen', verklaarde de eerste minister, er wel meteen aan toevoegend dat hij de beslissing van de Congolese regering betreurt om de Belgische consulaten in Bukavu en Lubumbashi te sluiten.

De premier blijft naar eigen zeggen open staan voor een dialoog met Kinshasa en hoopt dat de relaties zo snel mogelijk genormaliseerd kunnen worden. 'De band tussen de twee landen zijn van die aard dat er geen andere oplossing bestaat dan het herstellen van de geprivilegieerde relaties, wat mij betreft zo snel mogelijk',, zei Leterme.

In een reactie op kritische verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht besliste de Congolese regering op 23 mei om haar ambassadeur uit Brussel terug te roepen en het consulaat in Antwerpen te sluiten. België werd gevraagd om zijn consulaten in Bukavu en Lubumbashi te sluiten, wat ondertussen ook gebeurde.

Ondertussen wordt volop diplomatiek overleg gepleegd en had premier Yves Leterme verschillende keren telefonisch contact met zijn Congolese evenknie Antoine Gizenga.