In Syrië zijn ze erin geslaagd om een poging tot staatsgreep tegen president Bashar al-Assad te verijdelen. Dat bericht het Duitse dagblad Die Welt in zijn weekendeditie op beroep van veiligheidsbronnen. De gewelddadige machtsovername was gepland voor de top van de Arabische Liga van eind maart in Damascus.
Brein achter de samenzwering zou het hoofd van de Syrische geheime dienst, en schoonbroer van de president, Assef Shaukat zijn geweest. De man werd opgepakt. Meer dan honderd officieren van de geheime dienst, die banden hebben met radicale moslimgroepen, zijn naar aanleiding van het geplande incident in de boeien geslagen.

De Syrische president zou tijdens een ontmoeting met Imad Mughnija van de terreurorganisatie Hezbollah op de hoogte zijn gebracht van de geplande staatsgreep. Enkele dagen nadien, op 12 februari, kwam Mughnija om het leven bij een bomexplosie.

Volgens informatie van Die Welt zou Shaukat, of iemand uit zijn omgeving, te maken hebben met de moord op de topman van Hezbollah.

Volgens de Syrische ambassadeur in Duitsland is het bericht van Die Welt ongegrond.

Sinds enige tijd doet het gerucht de ronde dat Shaukat onder huisarrest staat. Dat houdt mogelijk verband met het onderzoek van de moord op de Libanese premier Rafik Hariri in februari 2005.