Vrijdag is in de Minardschouwburg in Gent het volledige programma van de 165ste editie van de Gentse Feesten voorgesteld. 250 organisatoren zetten dit jaar bijna 900 evenementen op het getouw die in totaal meer dan 3.000 activiteiten opleveren.
Vier grote internationale festivals gaan door tijdens de Gentse Feesten: het Gent Jazz Festival (vroeger Blue Note Records Festival) en het technofeest 10 Days Off brengen grote internationale muzikale namen naar Gent. MiramirO (vroeger het Internationaal Straattheaterfestival) en het Internationaal Puppetbuskerfestival gaan voor cultuur in de Gentse straten.

Op de in totaal tien gratis pleinen komt de muziekliefhebber ruim aan zijn trekken. Zowel fans van het alternatieve genre (Bij Sint-Jacobs, Baudelopark, Vlasmarkt) als van meer commerciële muziek (Sint-Baafsplein) vinden hun gading.

'De tien gratis pleinen blijven het hart en de ruggengraat van dit cultureel volksfeest', zegt Jan Schiettekatte van de Gentse dienst Feestelijkheden.

Die pleinen gratis houden is niet zo eenvoudig. De stad Gent heeft haar subsidies met ruim 13 procent opgetrokken (van 1.092.000 naar 1.240.000 euro) en bijna de helft daarvan gaat naar de pleinorganisatoren.

'De gages die de buitenlandse toppers vragen swingen dermate de pan uit dat het programmeren van grote internationale namen steeds minder haalbaar wordt', zegt Lieven Decaluwe (VlaamsProgressieven), schepen van Feesten. 'Maar dat hoeft geen belemmering te zijn voor de organisatie van een cultureel hoogstaand stadsfestival. Integendeel, het biedt de kans om op zoek te gaan naar jonge talentrijke artiesten en hen een groot publiek aan te bieden.'

Op de affiche van de pleinen staan dit jaar een heleboel vaste waarden. Zo zijn er onder meer Chris Hageland op de Groentemarkt, Raymond van het Groenewoud op het plein Bij Sint-Jacobs, Eddy Wally op Sint-Baafs, ...

In het NTGent is Kommil Foo weer van de partij met hun nieuwe voorstelling 'Wolf'. De 'Gentse Feesten Parade' is de traditionele opener op zaterdagnamiddag 19 juli.

Ook de rondgang van de Stroppendragers op 25 juli is traditioneel een publiekstrekker. Dat geldt evenzeer voor de vuurwerken tijdens de Feesten.

De Gentse Feesten eindigen op maandag 28 juli met 'de dag van de lege portemonnees'. Vorig jaar kwamen tijdens de Feesten naar schatting anderhalf miljoen mensen naar de Gentse binnenstad afgezakt.