Er komt geen breuk tussen de Democratische Republiek Congo en België. Dat zegt h de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Antipas Mbusa Nyamwisi.
'Men probeert de relaties te herstellen', bevestigde hij voor Congolese Nationale Assemblee. Mbusa werd door de Commissie Buitenlandse Zaken gehoord over het conflict tussen Kinshasa en Brussel.

Het conflict begon nadat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, verklaarde dat België de morele plicht heeft om stelling in te nemen over wat er in Congo gebeurt.

De Congolese buitenlandminister betreurde dat de kwestie opgeblazen werd, zelfs door de Congolezen. Hij benadrukte voordien weliswaar dat Congo recht heeft op respect.

Als protest tegen de verklaringen van De Gucht, heeft de Congolese regering op 23 mei beslist om haar ambassadeur in België, Jean-Pierre Mutamba, terug te roepen en haar consulaat in Antwerpen te sluiten. Bovendien heeft Congo aan België gevraagd om hetzelfde te doen met zijn consulaat in Lubumbashi (Katanga, zuidwesten) en in Bukavu (Zuid-Kivu, westen).

Sinds het begin van de crisis pleegde de Belgische eerste minister, Yves Leterme, al verschillende telefoontjes met zijn Congolese ambtgenoot, Antoine Gizenga.