De Brusselse aandelenbeurs zette met een zwaar verlies een punt achter de werkweek. Teleurstellende cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid en een forse opstoot van de olieprijs door uitspraken van Morgan Stanley zorgden voor het grootste verlies sinds midden maart.


Actuele beurskoersen
De prijs voor een vat ruwe olie ging tijdens de namiddaghandel met 5 procent de hoogte in tot 133,89 dollar. Morgan Stanley verwacht dat de olieprijs deze maand nog de kaap van 150 dollar per vat rondt. De zakenbank beroept zich voor die uitspraak op de hoge vraag uit Azië. De dure olie woog op de beurs, enkel de olieproducenten haalden er hun voordeel uit.

Eveneens een duidelijk negatieve factor was de Amerikaanse werkgelegenheid. De werkloosheidsgraad in de VS maakte zijn grootste sprong sinds 1986 en klom naar 5,5 procent. In mei gingen er 49.000 banen verloren.

Dat was voldoende om de Bel-20 2,2 procent in het rood te duwen, tot 3.672,84 punten. Het is de grootste klap sinds 17 maart, de dag waarop bekend raakte dat zakenbank Bear Stearns via een noodingreep gered werd door een overname van JP Morgan. Slechts drie aandelen in de index konden stijgen.

Vooral de banken hadden het zwaar te verduren. De financials kregen nog een extra tik doordat gedurende de sessie bleek dat de interbancaire rente de hoogste sprong sinds 2001 maakte. Dat suggereert dat de Europese banken opnieuw bijzonder wantrouwig zijn geworden om elkaar geld te lenen.

Dexia verloor 4,2 procent tot 14,06 euro. Het aandeel bevindt zich op zijn laagste punt sinds midden januari. Ook Fortis verloor duidelijk terrein: -3,8 procent tot 15 euro. Bij KBC (-2,5% tot 77,09 euro) kon men het verlies nog wat beperken. Tijdens zijn 'investor day' in Moskou verklaarde de bank-verzekeraar de winstbijdragen van de activiteiten in Centraal- en Oost-Europa tegen 2010 bijna wil verdubbelen, van 0,6 miljard euro tot 1,1 miljard euro.

KBC liet nog weten geen fouten gemaakt te hebben bij het beheer van een portefeuille CDO's. De bank doet dit na een bericht in een Franstalige krant als zou een Franse beheersmaatschappij een klacht willen indienen tegen KBC wegens 'frauduleuze praktijken' bij de verkoop van CDO's.

InBev viel 3,75 procent terug tot 47,29 euro. De Amerikaanse concurrentie-autoriteiten hebben de Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller de goedkeuring gegeven om zijn Amerikaanse afdeling samen te voegen met de brouwer Molson Coors in de nieuwe groep MillerCoors. Voor

InBev is deze goedkeuring een belangrijke stap. Mochten eventuele gesprekken met Anheuser-Busch op niets uitdraaien, kan de brouwer via een overname van SABMiller alsnog de Amerikaanse markt binnenbreken.

Suez daalde 1 procent tot 46,89 euro. Gedelegeerd bestuurder Gerard Mestrallet bevestigde donderdag dat Suez Environnement, de milieutak van de groep, vanaf 22 juli een notering zal krijgen op de beurs van Brussel en van Parijs.

Bekaert presteerde het best met een winst van 2,9 procent op 109 euro. De staaldraadgroep bouwt samen met haar Chinese partner Ansteel een nieuwe staalkoordfabriek in het Chinese Chongqing. Bekaert en Ansteel investeren samen in totaal 150 miljoen euro in de nieuwe fabriek, die ze beheren in een 50/50 joint venture.

De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert investeert 15 miljoen euro in zijn Braziliaanse productie-eenheid voor drukplaten. Agfa Graphics breidt de fabriek in Suzano uit zodat er alle types digitale platen kunnen worden geproduceerd. Het leverde 0,2 procent koerswinst op.

Brede markt

Op de brede markt viel de prestatie van IBA op: +2,6% op 18,2 euro. De specialist in het opsporen van kankers, heeft een overeenkomst gesloten met het Duitse Wilex voor de wereldwijde marketing, distributie en verkoop van zijn kandidaat-diagnoseproduct Redectane.