In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare zijn bijeenkomsten van de oppositie verboden. De politie zegt dat ze de veiligheid van de oppositieleiders niet kan garanderen.
Dat heeft de oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) vrijdag bekendgemaakt. MDC, de oppositiepartij van Morgan Tsvangirai die het tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni opneemt tegen huidig president Robert Mugabe, heeft een brief ontvangen van de politie waarin de weigering van vier verkiezingsmeetings in de hoofdstad wordt gemotiveerd.

'De MDC heeft hard geroepen dat de levens van bepaalde politici bedreigd worden, en heeft het over een moordcomplot', schrijft de commissaris van de politie van Harare. 'De politie onderzoekt momenteel die bedreigingen om ze te elimineren', gaat de commissaris voort.

'We zetten het onderzoek voort, maar hebben momenteel nog geen bevestiging van de beschuldigingen van jullie partij. We weigeren om ook maar het kleinste risico te nemen door jullie in het openbaar te laten verschijnen, met mogelijke moorden tot gevolg.'

Oppositieleider Tsvangirai bracht het regime tijdens de verkiezingen van 29 maart een historische nederlaag toe. Maar de 56-jarige politicus haalde volgens de officiële resultaten, die pas vijf weken na de verkiezingen bekend werden gemaakt, 47,9 procent van de stemmen, tegen 43,2 procent voor huidig president Robert Mugabe. Tsvangirai behaalde geen absolute meerderheid en dus volgt er eind deze maand een tweede ronde.

De Amerikaanse ambassadeur in Zimbabwe, James McGee, uitte donderdag nog kritiek op Mugabe. Hij beschuldigt de president ervan voedselhulp te gebruiken als wapen om de verkiezingsstrijd binnen te halen.

De voedselhulp van de Zimbabwaanse regering wordt enkel aan militanten van de partij van Mugabe geven. Aanhangers van de oppositie moeten hun identiteitskaart afgeven in ruil voor voedsel. Die krijgen ze niet terug en kunnen op die manier geen stem uitbrengen tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

'De enige manier om aan eten te geraken is om het stemrecht af te geven', besluit de Amerikaanse ambassadeur.