De Wereldvoedseltop in Rome heeft geen concrete resultaten opgeleverd. De 180 deelnemende landen kwamen wel tot een gemeenschappelijk eindrapport, maar daar staan geen nieuwe strategieën of verplichtingen in.
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini noemde het treffen gisteren na afloop 'teleurstellend'. De krant La Repubblica kopte vrijdag: 'Veel projecten maar geen strategie'.

De top leverde nauwelijks concrete maatregelen op. De 180 deelnemende landen haalden wel hun portefeuille boven - ze zamelden 4 miljard euro in om de ergste hongersnood in de wereld te lenigen.

Maar globaal genomen bleef men over veel problemen heel vaag, of viel men in herhaling. Zo formuleerden de deelnemers opnieuw hun engagement om tegen 2015 de honger met de helft terug te dringen. Om dat te bereiken, moet de landbouwproductie met de helft omhoog in de volgende decennia.

Elders in de eindtekst staat dat de handelsbarrières moeten worden afgebroken. Daardoor zouden landbouwers meer toegang krijgen tot de wereldmarkt. Dit voornemen stuitte op heel wat kritiek van de ngo's.

Over genetisch gewijzigde voedingsmiddelen, die ingezet zouden kunnen worden om de honger te bestrijden, wordt in het rapport met geen woord gerept.