Justin Gatlin blijft vier jaar geschorst
pn
Foto: © Vincent Kalut - Nico Vereecken
De Amerikaans sprinter Justin Gatlin blijft vier jaar geschorst. Dat heeft het Internationaal Sporttribunaal (TAS) vrijdag beslist.
De olympische kampioen van de 100 meter werd door het Amerikaans antidopingagentschap (USADA) voor vier jaar geschorst na een positieve controle op testosteron op 22 april 2006. In 2001 testte hij ook al positief toen hij nog bij de junioren liep. Gatlin werd in eerste instantie voor acht jaar geschorst, maar een arbitragehof bracht de sanctie terug tot vier jaar. De Amerikaan betwistte deze beslissing en hoopte dat hij nog twee jaar strafvermindering zou krijgen. Op die manier zou hij in mei de competitie hebben mogen hervatten en zou hij eventueel ook hebben kunnen deelnemen aan de olympische kwalificatiewedstrijden.

Gatlin geeft de strijd nog niet op. "Ik ben tevreden dat de rechters een levenslange schorsing verworpen hebben, maar ik blijf vechten voor mijn recht om mijn mooie sport te mogen beoefenen. Ik wil zo snel mogelijk weer in competitie komen. Ik heb nooit bewust doping genomen." Gatlin mag opnieuw lopen vanaf mei 2010. Zolang wil Gatlin niet wachten. Zijn advocaat Maurice Suh onderzoekt alle legale opties, mogelijk wordt de zaak nu voor een burgerlijke rechtbank gebracht.