Olie opnieuw aan steile opmars bezig
Foto: rr
De olieprijs is in de loop van de dag sterk gestegen. Voor een vat ruwe olie werd op de New York Mercantile Exchange (Nymex) tot 134,45 dollar betaald. Dat is minder dan een dollar lager dan het absolute record van vorige maand. De aanhoudende Aziatische vraag en het stijgende gevaar voor inflatie, gecombineerd met een zwakke dollar, zijn de oorzaak van de prijsstijging.
De belangrijke zakenbank Morgan Stanley voorspelt intussen dat de olie nog voor 4 juli (de Amerikaanse nationale feestdag) de recordhoogte van 150 dollar per vat zal bereiken.

Morgan Stanley verwacht een piek in de olieprijs omdat Azië 'een nooit gezien aandeel' van de olieproductie uit het Midden-Oosten voor zich neemt. 'Een groot deel van de stijging die we nu zien, komt er door de stijgende vraag. Als de markten doorgaan zoals we nu bezig zijn, zitten we eind volgende week al aan 150 dollar per vat', klinkt het bij een handelaar.

Ook de opmerkingen van de Israëlische Transportminister Shaul Mofaz, dat een aanval op de Iraanse kerninstallaties 'onafwendbaar' lijkt, deden de olieprijs stijgen.