De VN-commissie voor de Rechten van het Kind heeft kritiek geuit op de Verenigde Staten omdat die twee mannen hebben aangeklaagd die destijds als minderjarigen vastgezet zijn in Guantanamo Bay.
De mannen, Omar Khadr (21) en Mohammed Jawad (23), moeten niet als 'vijandelijk strijders' maar als slachtoffers behandeld worden, omdat ze als kind verplicht werden om te vechten, schrijft de VN-commissie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Bij hun vastzetting door de Amerikanen waren de mannen nog minderjarig. Ze zijn beschuldigd van moord en poging tot moord voor hun aandeel in aanslagen op het Amerikaanse leger in 2002.

2.500 minderjarigen vastgezet

Sommige gevangenen in Guantanamo waren niet ouder dan 14 jaar toen ze vastgezet werden, zeggen advocaten die gedetineerden bijstaan.

Het leger moet dan ook de exacte leeftijd van gevangenen te weten zien te komen, omdat minderjarigen speciale bescherming genieten, zeggen mensenrechtenorganisaties.

De VS hebben sinds 2002 naar eigen zeggen 2.500 minderjarigen - bijna allemaal Iraakse - vastgezet. Dat aantal baart de commissie zorgen; bovendien betwijfelt ze de juistheid van de cijfers.

Rekruteringsleeftijd

Het Amerikaanse ministerie van Defensie argumenteert dat de jongeren in Amerikaanse detentie werden vastgezet voor hun eigen veiligheid en dat ze meer rechten krijgen dan meerderjarige gevangenen.

De VN-commissie is evenmin te spreken over de verlaging van de minimumleeftijd van 18 naar 17 jaar om geworven te worden voor het Amerikaanse leger.

In 2003 en 2004 werden zo minderjarigen naar Afghanistan en Irak gestuurd. De VS hadden dat moeten voorkomen, vindt de commissie. De VS zeggen dat de minderjarigen niet bij gevechtsoperaties zijn ingezet.