Europese banken hebben zwaardere verliezen geleden door de hypotheek- en kredietcrisis dan banken in de Verenigde Staten. De crisis was nochtans onstaan in de VS door problemen met de subprimehypotheken. Dat schrijft de krant Financial Times.
Van de 387 miljard dollar (248 miljard euro) verliezen die alle banken sinds begin 2007 openbaar hebben gemaakt, werd 200 miljard dollar geboekt door Europese groepen.

De Amerikaanse banken waren goed voor een verlies van 166 miljard dollar. Dat blijkt uit gegevens van het Institute of International Finance, de internationale koepel van financiële instellingen.

Hoewel de crisis begon in de VS, waren de verliezen voor de Europese banken groter omdat de Amerikaanse banken en makelaars er de afgelopen jaren beter in slaagden om hun pakketten van risicovolle subprimeleningen te verkopen aan Europese groepen.

Uit de gegevens van het IIF blijkt ook dat de Europese banken voor 125,5 miljard dollar nieuw kapitaal hebben aangetrokken om de verliezen te compenseren. De Amerikaanse banken verwierven bijna 141 miljard dollar vers kapitaal.