Roger Federer en Rafael Nadal spelen voor de derde keer op rij de finale van Roland Garros. De Spanjaard plaatste zich zonder al te veel problemen voor die eindstrijd, de Zwitserse nummer één moest alles uit de kast halen tegen publiekslieveling Gaël Monfils.
Federer had vier sets nodig tegen Monfils, het nummer 59 van de wereld. Na eenvoudige winst in de eerste set, had de Zwitser al de moeite van de wereld om de gretige Fransman - rollend en bollend in het Parijse gravel - af te houden.

Monfils maakte in de tweede set een vroege break ongedaan en na gemiste kansen bij 5-4 haalde de publiekslieveling bij 6-5 de set dan toch binnen. In de derde stoof Federer weer vooruit, maar de nummer één verzuimde het af te maken bij 5-2 en had slordigheden van Monfils nodig om opnieuw de leiding te nemen in de wedstrijd.

In een razend spannende vierde set - Monfils verzamelde maar verprutste ook een veelvoud aan breekkansen - sloeg Federer toe op het derde macthpunt. De kreet die op zijn winnende volley volgde, sprak boekdelen.

Nadal zet Djokovic op zijn plaats

Bij de vrouwen stond donderdag de nummer 1-positie op het spel, bij de mannen lag vrijdag de tweede plaats in de balans. Maar Rafael Nadal liet Novak Djokovic geen illusies: de gravelkoning hield de de Serviër in drie sets af en speelt voor het vierde jaar op rij de finale van Roland Garros.

Al twee weken kan niemand raken aan Rafael Nadal, al zijn hele carrière ongeslagen op het gravel van Roland Garros. Met nummer drie Djokovic leek hij voor het eerst een serieuze uitdager voorgeschoteld te krijgen - de Serviër zou bij winst in de halve finale over Nadal naar de tweede plaats op de rankings springen - maar Rafa hield zijn koninkrijk met verve staande.

In de eerste twee sets greep Nadal zijn tegenstander bij de keel en liep met respectievelijk één en twee breaks voorsprong naar een 2-0-stand in sets. In de derde set bleef alles op rolletjes lopen voor het nummer twee, maar bij 5-4 slaagde hij er niet in de wedstrijd uit te serveren, waarna Djokovic bij 6-5 zelfs een setpunt kreeg. Maar Nadal sleepte toch nog een tiebreak uit de brand en maakte het daarin af met 7-3. Djokovic werkte bij 6-0 nog drie matchballen weg, maar bij het vierde maakte Nadal met een spactaculaire rally de wedstrijd uit.

Djokovic - in januari winnaar van de Australian Open - blijft zo derde na Nadal in de rankings, en Nadal blijft zo op koers om een vierde titel op rij te behalen in Parijs. Björn Borg was de enige die tot nu toe vier keer na elkaar mocht pronken met de Coupe des mousquetaires, tussen 1978 en 1981. Ook Ivan Lendl bereikte vier maal de finale in Parijs - tussen 1984 en 1987 - maar verloor in '85 van Mats Wilander.

Roger Federer van zijn kant kan met winst in Roland Garros zijn palmares vervolledigen. De enige speler die tot nu toe de vier grandslams op vier verschillende ondergronden won, was de Amerikaan Andre Agassi.

Uitslag:

Halve finales:
Rafael Nadal (Spa/2) - Novak Djokovic (Ser/3) 6-4, 6-2, 7-6(3)
Roger Federer (Zwi/1) - Gaël Monfils (Fra) 6-2, 5-7, 6-3, 7-5