Sneller compensatie voor treinreizigers bij vertraging
Annemie Turtelboom voorziet boetes van 75 tot 250 euro voor zwartrijders op de trein. pn Foto: © Photo News
Treinreizigers maken voortaan sneller aanspraak op een terugbetaling van hun ticket, door de NMBS, bij vertragingen. Totnogtoe gold een compensatieregeling waarbij 50 procent van de kosten werd terugbetaald bij een vertraging van twee uur of meer. Dat wordt 100 procent terugbetaling bij een vertraging van meer dan een uur.
Bij 20 vertragingen van minstens een kwartier, binnen een periode van zes maanden, betaalt de NMBS voortaan 25 procent van de treinkosten terug.

Dat staat te lezen in het nieuwe beheerscontract tussen de federale regering en de drie spoorwegmaatschappijen die de NMBS-groep vormen.

De inhoud van die beheersovereenkomst 2008-2012 werd vanmiddag bekendgemaakt door de minister van Overheidsbedrijven, Inge Vervotte. Volgens Vervotte zal de overheidsdotatie aan de NMBS deels gaan afhangen van de behaalde doelstellingen inzake stiptheid.

Centraal in de NMBS-plannen staat een verhoging van de kwaliteit van de dienstverlening, met becijferde doelstellingen inzake netheid en toegankelijkheid van stations, betere inrichting van perrons, of de uitbouw van meer fietsenstallingen.

Ook het geven van meer en betere informatie bij vertragingen of stakingen is een hoofdopdracht. Ten laatste vanaf 2010 moet de NMBS in staat zijn om sms-berichten sturen naar de treinreizigers met real-time info over de dienstregeling.

Tegen 2012 moet de NMBS 234 miljoen treinreizigers tellen. Of 25 procent meer dan de 187 miljoen uit 2006. Hiervoor zal de spoorwegmaatschappij haar treinaanbod met 10 procent moeten verhogen en per dag minimaal 220.000 treinkilometers gaan rijden, tegen 200.000 nu.