Tsvangirai blijft politie tegenkomen
Foto: ap
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is vrijdag opnieuw door de politie opgepakt. Hij was onderweg naar een campagnebijeenkomst. Enkele uren later was hij weer op vrije voeten. Zijn politieke tegenstander, president Mugabe, heeft vrijdag ook alle hulporganisaties verplicht het land te verlaten.
Tsvangirai wilde vrijdag mijnwerkers toespreken nabij Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe, maar de politie was bang voor ordeverstoring en sommeerde hem rechtsomkeer te maken.

Volgens zijn partij MDC werd hij opgepakt en weggevoerd naar een politiepost in het zuidwesten van het land. Enkele uren later werd hij weer vrijgelaten.

Tsvangirai voert momenteel campagne voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 27 juni.

Daarin neemt hij het op tegen de zittende president Robert Mugabe, van wie hij de eerste ronde won. Hij behaalde evenwel geen absolute meerderheid.

Pas elf dagen geleden is Tsvangirai uit het buitenland teruggekeerd naar Zimbabwe. Hij was gevlucht omdat het regime van Mugabe hem zou willen ombrengen.

Sindsdien wordt Tsvangirai voortdurend door de autoriteiten gehinderd. Woensdag nog werd de oppositieleider korte tijd vastgezet.

Ngo's het land uitgezet

Vrijdag raakte ook bekend dat alle hulporganisaties voor onbepaalde tijd het land moeten verlaten. President Mugabe verwijt hen dat ze werken voor de oppositiepartij van Morgan Tsvangirai.

De beslissing is een ramp voor de hongerende bevolking daar.