Timosjenko verliest meerderheid in Oekraïens parlement
Julia Timosjenko Foto: © JOE KLAMAR
De prowesterse coalitie van de Oekraïense premier Julia Timosjenko heeft vrijdag haar absolute meerderheid verloren in het parlement. Dat gebeurde nadat twee parlementsleden van de meerderheid aangegeven hebben dat ze hun partij verlaten.
'Er heeft een soort van verraad plaatsgevonden. Twee parlementsleden hebben een verzoek ingediend om de coalitie te verlaten', zo meldt parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjoek.

De regeringscoalitie is samengesteld uit het blok van Timosjenko en de partij van president Viktor Joesjtsjenko. De coalitie telde 227 zetels op 450, daar waar een minimum van 226 vereist is om de absolute meerderheid te verkrijgen.

Een van de twee parlementsleden die overloopt, Igor Rybakov, maakt deel uit van het blok Timosjenko, de andere, Joeri Boet, is lid van de partij van de president.

De relatie tussen beide coalitiepartners is de afgelopen maanden dikwijls onder zware druk gekomen, evenals de relatie tussen Joesjtsjenko en Timosjenko. De prowesterse coalitie werd eind 2007 gevormd, na de parlementsverkiezingen van september.