Twee prostituees die een schrikbewind voerden onder hun collega’s in de Brusselse IJzerbuurt, zijn door de politie opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden. Het drietal zou maandenlang voornamelijk jonge meisjes afgeperst en afgeranseld hebben.
De speurders zijn nog op zoek naar een derde vrouw, meldt het Brusselse parket.

De Brusselse politie had al enkele maanden lucht gekregen van het schrikbewind dat de drie prostituees van Noord-Afrikaanse origine voerden in de buurt. Niet alleen zouden de drie verantwoordelijk geweest zijn voor zowat alle overlast door vechtpartijen, diefstallen en lawaaihinder die de buurtbewoners sinds enige tijd ondervonden, ze zouden ook regelmatig collega’s afpersen en bedreigen.

Het alcohol- en drugverslaafde drietal had het daarbij meestal gemunt op jonge meisjes die pas in België waren aangekomen en niet administratief in orde waren. Omdat die uit vrees voor een uitzetting niet geneigd waren met de politie te praten, hadden de speurders het moeilijk om bewijzen tegen de drie te verzamelen.

Ondertussen gingen de afpersingen gewoon door. Daarbij gingen de drie prostituees sinds enige tijd niet meer alleen te werk maar steeds met twee, en hadden ze een klein groepje meisjes uitgezocht die het meest kwetsbaar waren. Die kregen dan ook regelmatig te maken met de drie furies. Een van de slachtoffer raakte bij een incident gewond aan het hoofd door slagen met een glazen fles.

Uiteindelijk slaagden de speurders er toch in acht meisjes te vinden die klacht indienden tegen hun aanvallers. De eerste van het drietal, de 39-jarige Fathia B. werd op 26 mei al opgepakt en aangehouden en op 3 juni volgde de 38-jarige Soraya B. De speurders zijn nog op zoek naar de derde vrouw maar ook die zou kortelings in de boeien geslagen worden.