Binnenlandse Zaken start nog deze zomer een experiment met Checkdoc, een nieuw instrument om fraude met identiteitskaarten tegen te gaan. Als het blijkt te werken, hoopt minister Patrick Dewael (Open VLD) het in 2010 te promoveren tot een Europees project. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag.
Checkdoc is een toestel waarmee men via het internet heel snel kan controleren of een ID-kaart al dan niet geldig is. Zo ja, dan brandt op het apparaat een groen lampje. Gaat het om een gestolen, verloren, vervalst, vervallen of ongeldig document, dan licht het rode lampje op. Deze zomer start een eerste experiment met Checkdoc.

Tegelijk wordt in de loop van de zomer ook Doc Stop ingevoerd, een uniek telefoonnummer waarop iedereen kan vragen om zijn identiteitskaart te blokkeren wanneer hij die verloren is.

Vanaf de oproep beginnen tien dagen te lopen. Wordt de eID binnen die termijn niet teruggevonden, dan wordt ze definitief uit roulatie genomen en krijgt men een nieuwe kaart.