Junta Myanmar haalt uit naar buitenlandse pers
Foto: afp
De junta van Myanmar heeft vrijdag scherpe kritiek geuit op de eigen bevolking en op de buitenlandse pers, omdat die ten onrechte het beeld zouden hebben geschapen dat slachtoffers van de cycloon Nargis niet voldoende hulp krijgen.
Eerder deze week werd Zarganar, een populaire Myanmarese komiek, gearresteerd. Na een bezoek aan de zwaar getroffen Irrawaddy-delta had hij gezegd dat de hulp niet alle slachtoffers bereikt. Sindsdien heeft zijn familie niets meer van hem gehoord.

Naar verluidt zijn ook meer dan tien mensen opgepakt die in het rampgebied slachtoffers hadden gefilmd.

'Vals beeld'

De krant Nieuw Licht van Myanmar, een spreekbuis van de junta, schreef vrijdag dat 'egoïsten en gewetenloze elementen' in samenwerking met buitenlanders video-opnamen maken die een vals beeld scheppen van de toestand in het deltagebied.

Buitenlandse persbureaus verspreiden dergelijke verhalen volgens de krant om het imago van Myanmar te schaden en de internationale gemeenschap ten onrechte te laten geloven dat de slachtoffers geen hulp krijgen.

De cycloon Nargis trok begin mei over Myanmar. Intussen zijn al meer dan 80.000 slachtoffers geteld. De buitenlandse hulpverlening verloopt uiterst moeizaam. Verscheidene bronnen meldden dat de junta hele konvooien met hulpgoederen in beslag neemt.