Het onlangs door André Jurres opgerichte NPG energy heeft zijn plannen klaar voor een eerste windmolenpark. De windmolens zullen worden gebouwd in St. Vith.
Het plan voorziet in vijf windmolens van 2 MegaWatt voor een periode van 30 jaar. De molens zullen meer dan 5.700 gezinnen van groene stroom voorzien. De investering bedraagt 15,8 miljoen euro.

André Jurres

De flamboyante Jurres is geen groentje op de energiemarkt. Als oprichter van WattPlus was hij eind 2001 één van de eerste nieuwkomers op de vrijgemaakte energiemarkt.

In 2002 werd WattPlus een volle dochter van het Nederlandse Essent en verdween de naam. Jurres werd ceo van Essent Belgium. In 2006 verliet hij Essent. Jurres gold als een felle criticus van de liberalisering. Grootste mankement was volgens hem het gebrek aan concurrentie aan de productiekant.

Overstap

Nu maakt Jurres de overstap van de leveranciers- naar de productiekant. NPG energy werd opgericht samen met Jacques Adam, ook al ex-Essent en daar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Essent Belgium in Wallonië. Bedoeling is een porfolio aan groene stroom-projecten te ontwikkelen, zowel op basis van wind-, zonne- als biomassa-energie.

Het bedrijf wil binnen drie jaar 150 MegaWatt aan productie produceren, goed voor de energiebevoorrading van 30.000 à 40.000 gezinnen. Daar zijn 200 miljoen euro aan investeringen mee gemoeid.

Kleine projecten

Het gaat om tien tot vijftien relatief kleine projecten van minder dan 20 MegaWatt. De meeste daarvan zullen in België liggen. NPG energy mikt op een marktaandeel van 2 tot 3 procent op de productiemarkt.