Voorzichtig KBC lonkt opnieuw naar Kroatië
KBC wil de komende jaren in Oost-Europa vooral op eigen kracht groeien. Desondanks zou de winstbijdrage van de regio tegen 2010 bijna verdubbelen tot 1,1 miljard euro.
De voorbije tien jaar investeerde KBC in Centraal- en Oost-Europa niet minder dan 7,4 miljard euro aan overnames negen landen, maar nu is het tijd voor een adempauze.

De kredietcrisis en de exploderende organische groei in Oost-Europa eisen immers steeds meer kapitaal op, zodat er in de oorlogskas enkel nog geld is voor kleinere, aanvullende overnames. Om daarvoor voldoende middelen vrij te houden besliste KBC onlangs om zijn aandeleninkoopprogramma stil te leggen.

De bankverzekeraar hoopt het komende jaar vooral koopjes te doen in Polen, Servië en, jawel, Kroatië. En als het even kan ook een private bank in Spanje.

In afwachting wil een voorzichtig KBC de komende jaren vooral op eigen kracht doorgroeien. Zo pompt de bankverzekeraar de komende vijf jaar niet minder dan 600 miljoen euro in de grensoverschrijdende integratie van zijn IT-systemen, wat op termijn 200 miljoen euro per jaar aan nieuwe synergieën moet opleveren.

Daarnaast gaat KBC in het oosten onder meer gericht investeren in commercieel vastgoed, in de opstart van eigen private banking-activiteiten voor rijke particulieren in Centraal- Europa en in de uitbouw van private equity-investeringen in snelgroeiende kmo’s.

Bovendien breidt KBC zijn kantorennet in de regio in sneltempo uit. Zo opent KBC dit jaar niet minder dan 370 nieuwe kantoren in Polen, Hongarije, Tsjechië en Slovakije, wat neerkomt op twee kantoren per week.

En ook in Rusland, waar KBC verleden jaar 760 miljoen euro neertelde voor Absolut Bank, zijn er ambitieuze groeiperspectieven. Tegen eind 2010 opent de Vlaamse bankverzekeraar er één kantoor per week, waardoor de nieuwe Russische dochter straks 130 kantoren zal tellen, verspreid over de 25 rijkste en dichtbevolkste regio’s in Rusland.

Dat alles moet ervoor zorgen dat Rusland tegen 2010 zowat 100 miljoen euro zal bijdragen aan de winst van KBC.