Platini: 'Rijke topclubs spelen vals'
Foto: © PASCAL DESCHAMPS
Michel Platini, de voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), heeft vrijdag in een interview met het Franse blad l'Equipe uitgehaald naar de rijke topclubs die ondanks hun torenhoge schulden successen boeken in de Champions League.
"Het doel is niet langer het winnen van titels, maar wel het opstrijken van winsten om de schulden weg te werken. Kijk naar de tekorten van Chelsea en Manchester, die samen een schuld van 1,9 miljard euro hebben. De FIFA en UEFA moeten hier samen tegen strijden. Vandaag zijn het de valsspelers die winnen", zegt Platini.

De UEFA-voorzitter vindt dat de topclubs op krediet spelen. "Dat stoort me. We moeten samen met de organisatie van Europese clubs (ECA) deze ploegen helpen om hun problemen op te lossen. Het kan niet langer dat een nederlaag uitdraait op een financieel drama."

Platini hekelt ook de overname van clubs door schatrijke buitenlanders. "Het verontrust me heel erg. Ik begrijp niet waarom Amerikanen investeren in teams zoals Manchester United, tenzij ze deze clubs louter zien als een product. Het gaat alleen nog maar om geld en daardoor krijg je voorstellen zoals een 39e speeldag in het buitenland."

Het idee om elk jaar in de Premier League een 39e speeldag te laten plaatsvinden op niet-Engelse velden, vloeide voort uit de betrachting om extra inkomsten te genereren voor het Engelse voetbal. Het idee kon op weinig sympathie rekenen en werd uiteindelijk afgevoerd.