Nog drie aanhoudingen in terrorisme-onderzoek CCC
Foto: belga
Het federale parket heeft donderdagnacht nog drie mensen opgepakt in het kader van een nieuw terrorisme-onderzoek waarbij oud-leden van de Cellules Communistes Combattantes (CCC) betrokken zouden zijn. Het gaat onder meer om een journaliste van de RTBF en een bekende gangster, meldt het parket.
Gisteren werd het CCC-kopstuk Bertrand Sassoye opgepakt omdat hij nauwe banden zou onderhouden met de extreemlinkse Italiaanse terreurgroepering PCPM, die vorig jaar werd opgerold en waartegen momenteel een proces loopt in Milaan.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn in het kader van dat onderzoek nog drie arrestaties verricht. Eén van de opgepakten is de journaliste Wahoub Fayoumi, die voor het RTBF-journaal werkt en voor het programma Questions à la une. De Franstalige openbare omroep heeft haar contract opgeschort op basis van juridische gronden

De tweede is de gangster Constant Hormans zijn. 'Hij werd al veroordeeld voor bendevorming, hold-up, wapenbezit en bezit van explosieven. Hij zou ook een van de handlangers van Marcel Habran zijn', weet La Libre Belgique over hem.

De derde persoon die vandaag gearresteerd is, is de Libanees Abdallah Ibrahim Adballah.

Aanslag op Berlusconi

De arrestaties komen er na een onderzoek dat maanden in beslag nam en begonnen was in februari 2007, toen in Italië vijftien leden van de PCPM werden opgepakt. Die hadden verschillende aanslagen voorbereid, onder meer op politicus en zakenman Silvio Berlusconi.

In de pers werd toen gewag gemaakt van banden tussen de Italiaanse arrestanten en mensen die in België verbleven. Belgische speurders trokken daarop naar Italië en vonden in het Italiaanse dossier sporen die leidden naar oud-CCC-kopstuk Betrand Sassoye.

Explosieven

Donderdag voerden speurders van de federale politie op een tiental plaatsen huiszoekingen uit. Er werden documenten in beslag genomen, en er zou ook materiaal gevonden zijn om springtuigen te fabriceren.
Bertrand Sassoye werd opgepakt in Brasserie Verschueren in Sint-Gillis en korte tijd later werden ook Constant Hormans, Wahoub Fayoumi en de Libanees Abdelkader in de boeien geslagen.

Het gerecht voerde ook een huiszoeking uit bij de RTBF, waar Fayoumi werkte, en nam haar computer in beslag.

Het viertal is in de loop van donderdagavond en -nacht verhoord door onderzoeksrechter Bernardo-Mendes die besloot hen aan te houden. Ze moeten nu binnen de vijf dagen verschijnen voor de raadkamer.

Carette

Gisteren werd ook de ex-CCC'er Pierre Carette opgepakt, maar zijn arrestatie heeft niets te maken met het terrorisme-onderzoek, wel met het naleven van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.