Een Franse beheersmaatschappij staat op het punt klacht in te dienen tegen de groep KBC bij het parket van Parijs. Dat schrijft La Libre Belgique. De maatschappij, die anoniem wil blijven, zou dat uiterlijk op 11 juni doen. 'Bij ons weten is er nog geen formele klacht ingediend en we weten ook niet wie de Franse makelaar is', reageert KBC-topman André Bergen.
De maatschappij beschuldigt de bank van 'frauduleuze praktijken' in het kader van de commercialisering van CDO's (Collateralized Debt Obligations, obligaties met onderpand), gestructureerde producten waarachter subprime-leningen schuil gaan.

De Franse beheersmaatschappij meent dat KBC een engagement was aangegaan om een vervangingsgarantie aan te brengen, met name de onderliggende zwakke aandelen elimineren en vervangen door aandelen van betere kwaliteit.

Volgens de maatschappij was dat de commerciële boodschap die de groep verspreid had.

'Niet goed gelezen'

'Blijkbaar hebben ze de contracten niet goed gelezen, want zij nemen blijkbaar aan dat KBC de waarde van de CDO garandeert die zij hebben gekocht', zegt Bergen aan De Standaard. 'Dat doen wij nooit. In onze CDO-contracten staat standaard in dat KBC het recht heeft om de activa van de CDO's te vervangen om het rendement op te krikken. Maar dat is geen plicht.'

Bergen maakt zich dan ook weinig zorgen. 'Het is alsof iemand een paraplumaker voor de rechtbank zou dagen omdat het regent.'