Strategisch overleg tussen Clinton en Obama
Wordt Hillary Obama's running mate? Foto: ap
Hillary Clinton en Barack Obama hebben donderdagavond op een geheime locatie met elkaar gesproken. Een woordvoerder van Obama zei dat de twee strategieën bespraken om de Democraten weer te verenigen. Er wordt echter druk gespeculeerd dat Obama Clinton zal vragen om zijn ’running mate’ te worden bij de aankomende presidentsverkiezingen.
De felle strijd om de partijnominatie voor het presidentschap, waarin Obama deze week als winnaar uit de bus kwam, heeft vooral de verschillen binnen de partij benadrukt. Clinton heeft gezegd dat ze zaterdag officieel haar steun uitspreekt voor Obama als de Democratische kandidaat voor het Witte Huis.

Over het overleg van gisteravond is weinig bekend. Beide kampen zijn zeer karig met commentaar.

'Senator Clinton en senator Obama hadden een constructief gesprek over wat er in November moet gebeuren', aldus een gezamenlijke mededeling.

Maar een van de onderwerpen die mogelijk ter sprake kwam, was de post van kandidaat-vicepresident bij de verkiezingen.

In het kwam van Clinton zijn er nogal wat aanhangers die druk op Obama uitoefenen om haar uit te nodigen als zijn 'running mate'. Zij vinden dat Clinton veel kiezers kan aanspreken die anders niet op Obama zouden stemmen.

Maar Clinton schaart zich niet openbaar achter die oproep. 'De beslissing is aan Obama, en aan hem alleen', liet ze optekenen. In privégesprekken zou ze zich echter wel al laten ontvallen hebben dat ze geïnteresseerd is in het vicepremierschap.

Obama zelf heeft gezegd dat hij de tijd neemt om een geschikte kandidaat te vinden.

Geld

Een ander belangrijk gespreksonderwerp tussen Clinton en Obama is waarschijnlijk geld.

Clintons campagnekas staat omgerekend zo’n twintig miljoen euro in de min, waarvan Clinton ongeveer zeven miljoen euro zelf aan haar campagne leende. Bij het afbetalen van die schulden zou Clinton graag steun van Obama krijgen.

Clinton zou op haar beurt veel geld kunnen werven voor Obama’s presidentscampagne -omgerekend tussen de 32 en 64 miljoen euro, volgens Clintons adviseurs.

Deze adviseurs schatten tevens dat als Obama en Clinton samen de presidentsverkiezingen in zouden gaan, zij in staat zijn om tussen de 128 en 160 miljoen euro op te halen.