In de gevangenis van Antwerpen is vrijdag om 06.00 uur een minimum aan mensen van de ochtendploeg aan het werk gegaan. Zes mensen van de veertig zullen in de gevangenis aanwezig zijn om te zorgen voor de veiligheid. De overige cipiers staken. Hun taken worden overgenomen door de politie.
Sinds donderdag wordt er gestaakt in de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat. Het personeel eist een oplossing voor de overbevolking en de hoge werkdruk. Aanleiding was een incident waarbij een cipier arbeidsonbekwaam werd geslagen door een geïnterneerde.

Om 11 uur starten er in Antwerpen onderhandelingen tussen de vakbonden en een vertegenwoordiger van de Federale Overheidsdienst Justitie. Dat overleg was gepland voor dinsdag, maar wordt gezien de situatie vervroegd.

Voor de gevangenen zal er volgens de vakbonden een strikter regime van kracht zijn met minder wandelingen en bezoektijd. De politie zou vrijdagnamiddag een volledige ploeg kunnen afvaardigen, waardoor die beperkingen opgeheven zouden kunnen worden.

Vandeurzen: 'Overbevolking oplossen topprioriteit'

Federaal minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) heeft intussen via zijn woordvoerder laten weten dat hij de staking in de Antwerpse gevangenis begrijpelijk vindt.

Door de overbevolking van de gevangenissen in België heerst er een permanent gevoel van onveiligheid bij de penitentiair beambten, aldus Vandeurzen. Het blijft dan ook een topprioriteit om die situatie zo snel mogelijk op te lossen.

1.500 plaatsen tekort

Situaties waarbij cellen voor één persoon worden gebruikt door drie geïnterneerden zijn volgens de minister onmenselijk en vormen de ideale kweekvijver voor agressie.

Het probleem van overbevolking stelt zich in heel België. In totaal zitten er in de strafinstellingen 1.500 mensen te veel. Vandeurzen probeert daarom via alternatieve straffen een uitweg te zoeken, maar de weg is nog lang.

Overplaatsing

Wat de situatie in Antwerpen betreft: er zullen waarschijnlijk tijdelijk gevangenen worden overgeplaatst naar de instellingen van Wortel en Saint-Hubert. Al voegt Vandeurzen daar meteen aan toe dat die oplossing verre van ideaal is omdat het probleem daardoor gewoon verschuift.