Leterme erkent Armeense genocide
BRUSSEL- Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) erkent dat de Armeense genocide van 1915 heeft plaatsgevonden. Dat heeft hij woensdag in het Vlaams parlement gezegd. Over Letermes positie tegenover de Armeense genocide was deze week heisa ontstaan na verklaringen van Leterme in een Turkse krant.
Leterme zou in de krant gezegd hebben dat internationale instellingen zich eerst over de kwestie moeten uitspreken voor een politicus uitspraken kan doen over de Armeense genocide. Die uitspraak werd opgerakeld door Letermes partijgenoot Ergün Top tijdens een debat met Turkse kandidaten.

Na een vraag van Karim Van Overmeire (Vlaams Belang) hierover stelde Leterme dat zijn verklaringen in de Turkse krant betrekking hadden op een wetsvoorstel dat de MR vorig jaar in de Senaat indiende en dat de ontkenning van de Armeense genocide strafbaar zou maken.

Leterme wees er op dat Justitieminister Laurette Onkelinx (PS) zich namens de federale regering tegen het voorstel uitsprak, omdat een de genocide nog niet door een internationaal gerechtshof als dusdanig was gekwalificeerd. 'Dat was ook het standpunt van mijn partij, van de .SP.Aa en van de VLD. Het Vlaams Belang zat eerder op de lijn van de MR en Ecolo', zei Leterme.

'Voor een goed begrip: ik trek de Armeense volkerenmoord absoluut niet in twijfel', zei Leterme, die de 'verwarring' die 'een bepaalde Vlaamse krant' hierrond schiep 'betreurt'. 'Die krant streeft deze weken wellicht iets meer dan objectiviteit na', zei hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in