MEGEVE - De Spanjaard Iban Mayo (Euskaltel) heeft zondag de proloog, over 5,4 kilometer in Megève (Franse Alpen), in de 56ste editie van de Dauphiné Libéré gewonnen.
De bijna 27-jarige Spanjaard van Euskaltel-Euskadi haalde het met een seconde voorsprong op Tyler Hamilton en had nog eens een seconde minder nodig dan Lance Armstrong.

De proloog werd in Megève (Franse Alpen) gereden over 5,4 kilometer met daarin een klim met een stijgingspercentage van negen procent. Met zijn proloogwinst heeft Mayo ieders mening dat hij de grote uitdager van Armstrong in deze Dauphiné wordt nog eens kracht bijgezet. Al heeft de Amerikaan aan de organiserende krant laten weten dat een derde opeenvolgende eindzege hem niet interesseert. De vijfvoudige Tour-winnaar is enkel en alleen naar Frankrijk gekomen om verder te trainen in het vooruitzicht van de Tour de France en aanziet enkel de klimtijdrit van donderdag op de Mont Ventoux als enige echte test voor hem in deze Dauphiné.

Vorig jaar onttroonde Armstrong Mayo ook als leider na de individuele tijdrit op de derde dag en werd hij voor de tweede keer eindwinnaar. Mocht Armstrong ook nu winnen, doet hij beter dan Luis Ocana, Bernard Hinault en Charly Mottet, die de Dauphiné wel drie keer wonnen, maar geen drie keer op rij.